Rsd do 24, wo 30 apr 2008

Lust, Caution - Ang Lee

BoZ zo 27, ma 28, di 29 apr 2008
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2008
- Scores 2007
- Scores 2006

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Ang Lee wisselt al jaren een Amerikaanse film af met een Chinese. In 2005 won hij een Oscar voor beste regie met Brokeback Mountain. Zijn nieuwe film Lust, Caution gaat ook over een onmogelijke liefde, is ook gebaseerd op een kort verhaal (van Eileen Chang) en won grote prijzen (de Gouden Leeuw in VenetiŽ) maar dan houdt de vergelijking op. Deze keer geen romantische cowboys in de bergen, maar complotten in Sjanghai gedurende de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog.
De jonge dramastudente Wong krijgt de opdracht het vertrouwen te winnen van collaborateur Yee. Ze papt eerst aan met zijn vrouw, om vervolgens een affaire te beginnen met Yee zelf. Waakzaamheid is geboden, en in het eerste gedeelte van de film, als de karakters zich ontplooien, is het dan ook constant voorzichtigheid troef. Niet voor niets wordt dit begrip in de titel gekoppeld aan lust. Vanaf het begin is er geen ontkomen aan voor de kijker en uiteindelijk spat de wellust onverhuld en aanstekelijk van het scherm af.

Debutante Wei Tang speelt haar rol met verve, in dubbele zin: ook Wong acteert meesterlijk, zo goed dat ze zichzelf er bijna in verliest. Haar inwendige strijd wordt overtuigend in beeld gebracht. Haar spel alleen al maakt de ruim twee en half kijken de moeite waard. Benieuwd werden we naar de spelregels van het andere veel getoonde spel: mahjong.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Lust, Caution
Verenigde Staten/China/Taiwan/Hongkong, 2007, Mandarijn, Japans en Engels gesproken
Productie: William Kong, Ang Lee
Regie: Ang Lee
Scenario: James Schamus, Wang Hui-ling
Camera: Rodrigo Prieto
Montage: Tim Squyres
Art direction: Lai Pan
Muziek: Alexandre Desplat
Met: Tony Leung, Wei Tang, Joan Chen, Wang Lee-horn, Chung Hua Tou
Speelduur:157 minuten

10 maart 2008 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2008 Cinema Paradiso.