Rsd do 14 juni 2001 Luna papa - Bachtiar Choedojnazarov
BoZ ma 18 juni 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Voor de ineenstorting van de Sovjet-Unie bestond er in Centraal-AziŽ een bloeiende filmindustrie. Choedojnazarov bouwde er begin jaren negentig een grote faam op met zijn films Bratan en Kosh ba kosh. Bij het maken van de laatste titel vlogen de kogels hem al om de oren, waarna de burgeroorlog - waar staten als Tadzjikistan en Oezbekistan uit voortkwamen - alles wat met film te maken had vernietigde. Choedojnazarov raakte in een depressie en week uit naar Berlijn. Voor Luna Papa keerde hij terug naar zijn nog steeds onrustige geboortegrond. Het werd een grootse, burleske film die doet denken aan het werk van Emir Kusturica uit het al even onstuimige JoegoslaviŽ. Fantastisch-realisme noemt de maker zijn stijl. Krankzinnig, komisch en toch triest - een treffende, poŽtische verbeelding van de situatie in zijn land.

Hoofdpersoon is het meisje Mamlakat, gespeeld door de ontwapenende Tsjulpan Chamatova (bekend van Tuvalu). In het fictieve dorp Far Chor, dat speciaal voor de film gebouwd werd midden in de woestenij, wil ze actrice worden. Een jongen die beweert een vriend van Tom Cruise te zijn, maakt haar zwanger en verdwijnt weer. De gebeurtenissen in de film worden becommentarieerd door het kind, vanuit de baarmoeder. Een zoektocht naar de plaatselijke abortusarts krijgt een onverwachte wending. Dan maar met vader en broer op zoek naar de mysterieuze verwekker. Elk plaatsje dat ze aandoen, staat garant voor een nieuw avontuur.

Luna Papa is een zeer originele film, die een ongekende hoeveelheid energie op de kijker over weet te brengen. Een kleurrijk portret van een geschifte wereld.

OfficiŽle homepage Oostenrijk (Engelstalig)
OfficiŽle homepage Portugees
OfficiŽle homepage Russisch
Internet Movie DataBase
Het Parool
NRC
De Volkskrant
De Filmkrant

Luna papa
Duitsland/Oostenrijk/Zwitserland/Frankrijk/Rusland, 1999
Productie: Karl Baumgartner, Heinz Stussak
Regie: Bachtiar Choedojnazarov
Scenario: Irakli Kvirikaze
Camera: Martin Gschlacht, Dusan Joksimovic, Rotislav Piroemov, Rali Ralchev
Montage: Kirk Von Heflin, Evi Romen
Art direction: Negmat Dzhuraev
Muziek: Daler Nasarov
Met: Tsjulpan Chamatova, Moritz Bleibtreu, Ato Muchamedsjanov
Kleur, 107 minuten
Distributie: A-Film Distribution

12 mei 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.