Actueel programma Filmhuis Roosendaal

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

Vorige film

Volgende film

 

DONDERDAG 15 JANUARI 1997

SHIRLEY BARRETT

'Sexy' diskjockey verleidt eenzame zusjes tot gezellig boottochtje

Vrouwen zouden hun waardigheid en zelfrespect moeten bewaren als het om de liefde gaat. Dat is de conclusie van LOVE SERENADE, het speelfilmdebuut van Shirley Barrett. In deze feministische boodschap herkennen we de hand van producente Jan Chapman, die vijf jaar geleden met een soortgelijke thematiek Jane Campions The Piano naar een Oscar begeleidde en Barretts lichtvoetige komedie in Cannes aan een Camera d'Or voor beste debuutfilm hielp. Shirley Barrett manifesteert zich als het zoveelste talent uit de Australische kweekvijver.

Vissen is het enige dat de verveling kan verdrijven in Sunray, een dorp dat alleen maar lijkt te bestaan om er snel langs te rijden. De zusjes Dimity en Vicki-Ann wonen er echter, en Ken Sherry stopt er. Ken Sherry, de man die in Brisbane een radioprogramma had maar na drie huwelijken nu blijkbaar alleen nog in een gat als Sunray aan de bak komt. Vicki-Ann wil de vis die ze net gevangen heeft meteen voor hem gaan bakken. Ook Dimity raakt gefascineerd door de verlopen diskjockey met aalgladde tong. Ken Sherry laat zich deze aandacht van de twee zusjes met graagte aanleunen. Hij waant zich immers een ‘Godsgeschenk’ voor de verwaarloosde vrouwen.

Barrett neemt ruimschoots de tijd om het saaie leven in Sunray van de toch wel enigzins bizarre personages neer te zetten. Zo erg zijn ze eraan toe, dat zelfs een groteske kwijlbal als Ken Sherry ze om zijn vinger kan winden. Hij brengt muziek in het leven met de zwoele zwijmelkitch van Barry White, door de meisje verward met romantiek. Subtiliteit is niet de meest in het oog springende eigenschap van deze film, maar dat is Australisch. Vette humor, wrange ironie en vrouwen die meer kracht in zich blijken te hebben dan ze zelf ooit gedacht hadden. En vis, veel visgrapjes.

Love Serenade, AustraliŽ, 1996, kleur, 101 minuten
Regie en scenario: Shirley Barrett
Produktie: Jan Chapman
Montage: Denise Haratzis
Camera: Mandy Walker
Met: Miranda Otto, Rebecca Frith, George Shevtsov, John Alansu, Jessica Napier

4 december 1997.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg. Copyright © 1997 Filmhuis Roosendaal.