Rsd wo 11 nov 98 Love and Death
on Long Island
- Richard Kwietniowski
BoZ zo 8 & di 10 nov 98
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Giles De'Ath, de hoofdpersoon van Richard Kwietnowski's innemende debuutfilm Love And Death On Long Island, is een stoffige, wereldvreemde schrijver, die zich in zijn Londense werkkamer verschanst tegen de moderne tijd. De dag dat hij voor een regenbui de bioscoop in vlucht, verandert zijn leven op slag.

Per ongeluk ziet hij Hotpants College 2, een puberfilm ŗ la Porky’s Pikante Pretpark. Net als Giles zich geŽrgerd om wil draaien, valt zijn oog op de schone jongeling Ronnie Bostock. De Brit in hart en nieren raakt zo geobsedeerd door de super-Amerikaanse tienerster, dat hij niet alleen plakboeken aanlegt met uitgeknipte fotootjes van Ronnie, maar ook op vakantie gaat naar Long Island, de woonplaats van zijn idool.

Love And Death On Long Island, gebaseerd op de gelijknamige cultroman van Gilbert Adair, zit vol subtiele grapjes over de verschillen tussen Amerika en Engeland en de hogere en de lagere cultuur (Rimbaud versus Rambo). De meeste indruk maken echter de hoofdrolspelers: de voorname John Hurt, die de rol van zijn leven speelt, en hartenbreker Jason Priestley (Beverley Hills 90210), die zichzelf parodieert. Hilarisch is dan ook de episode waarin Ronnie serieus ingaat op het gevlei van Giles. 'Bedoel je dat Shakespeare, als hij nu zou leven, iets als Hotpants College zou schrijven?'

Love and death on Long Island
Groot-BrittanniŽ/Canada, 1997.
Productie: Steve Clark-Hall en Christopher Zimmer.
Scenario en regie: Richard Kwietniowski, gebaseerd op de gelijknamige roman van Gilbert Adair.
Camera: Oliver Curtis.
Geluid: Neil Kingsbury.
Montage: Susan Shipton.
Muziek: Richard Grassby-Lewis.
Met: John Hurt, Jason Priestley, Fiona Loewi, Sheila Hancock, Maury Chaykin.
Kleur, 93 minuten.
Distributie: Cinemien.

1 oktober 1998.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1998 Filmhuis Roosendaal.