Actueel programma Filmhuis Roosendaal

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

Vorige film

Volgende film

 

ZATERDAG 29 NOVEMBER 1997

Verdwaald in een nachtmerrie

Herinnert u zich de legendarische tv-serie Twin Peaks, de tv-serie die door haar geheimzinnige karakter miljoenen kijkers in de ban hield? Het brein achter deze serie was David Lynch, de regisseur die met films als Blue Velvet en Wild at Heart een cult-figuur werd. Na vier jaar stilte is hij weer helemaal terug met LOST HIGHWAY, een film die je net als Twin Peaks gewillig moet ondergaan.

De centrale figuur is Fred Madison, een saxofonist wiens huwelijk met Renee Madison bol staat van onuitgesproken spanningen. Die lopen nog hoger op als het echtpaar anonieme videotapes krijgt. Op één van die tapes zien we hoe Fred zijn vrouw vermoordt en hij wordt ter dood veroordeeld. Als een cipier zijn cel gaat controleren, blijkt er iemand anders in te zitten: Pete Dayton.

Een poging het verhaal verder na te vertellen is zinloos: 'If you could tell someone about it, why make a film?' Met LOST HIGHWAY geeft David Lynch de kijker een lift over een bizarre weg in een wereld waar de tijd is ontsnapt aan alle controle. Een studie van de menselijke psyche waarbij personages uiteenvallen in woede, angst, verdriet en vernedering. Hallucinante, betoverende cinema waarin de muziek van o.a. Rammstein, Lou Reed en David Bowie de kijker in de juiste gemoedstoestand brengt. Een gruwelijke film noir zoals alleen David Lynch ons die kan voorschotelen.

Lost Highway, Verenigde Staten 1996, kleur, 135 minuten
Regie: David Lynch
Scenario: David Lynch en Barry Gifford
Muziek: Angelo Badulamenti, Barry Adamson, David Bowie, Nine Inch Nails, Smashing Pumpkins
Met: Bill Pullman, Patricia Arquette, Balthazar Getty, Robert Blake

De laatste wijziging op het FILMHUISWEB was op 28 oktober 1997.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg. Copyright © 1997 Filmhuis Roosendaal.