Bergen op Zoom zo 26, di 28 mei 2013

Lore - Cate Shortland

Roosendaal do 23 mei 2013
Etten-Leur wo 29 mei 2013
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch

- Scores 2013
- Scores 2012
- Scores 2011

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Aan het eind van de tweede wereldoorlog komen de kinderen uit een gezin van vooraanstaande Naziís er na de zelfmoord van Hitler plots alleen voor te staan als de beide ouders worden gearresteerd. De veertienjarige Lore begint met haar broertjes en zusje vanuit Beieren aan een barre tocht dwars door het door geallieerde troepen opgedeelde land, naar hun oma in het noorden. Ze krijgen hulp van een mysterieuze jongen die in het bezit blijkt van een Jodenster. GeÔndoctrineerd als ze zijn verachten ze deze Peter, maar tegelijk kan Lore zijn aantrekkingskracht niet weerstaan.

De Australische regisseuse Cate Shortland (Somersault) baseerde zich op het autobiografische boek The Dark Room van Rachel Seiffert. Ze verdiepte zich diepgaand in de achtergronden, waar ze zich door de Joodse achtergrond van haarzelf en haar uit Duitsland afkomstige echtgenoot sterk mee verbonden voelde. Het perspectief van (de kinderen van) de vijand biedt een prikkelende andere invalshoek op de bekende geschiedenis die helpt om de geschiedenis beter te begrijpen.

Lore betovert door het fenomenale spel van de jonge Saskia Rosendahl (die achternaam klinkt vertrouwd) en het overrompelende camerawerk van Adam Arkapaw, die close-ups afwisselt met prachtig gekleurde natuurbeelden. Een oorlogsdrama, reisverhaal en coming of age drama ineen, dat een nieuwe visie geeft op identiteit en het overdragen van vooroordelen.

Internet Movie Database
Recensies Nederland
Recensies internationaal
OfficiŽle website

Lore
AustraliŽ/Duitsland 2012, Duits gesproken
Regie: Cate Shortland
Scenario: Cate Shortland, Robin Mukherjee, naar The Dark Room van Rachel Seiffert
Camera: Adam Arkapaw
Montage: Veronika Jenet
Art direction: Jechen Dehn, Silke Fischer
Muziek: Max Richter
Acteurs: Saskia Rosendahl, Kai Malina, Ursina Lardi
Speelduur: 108 minuten

Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2013 Cinema Paradiso.