Bergen op Zoom zo 31 mei 2009

Il y a longtemps que je t'aime - Philippe Claudel

Etten-Leur wo 3 jun 2009
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2008
- Scores 2007
- Scores 2006
- Scores 2005

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Je hebt van die films waarin de gedeelde brok in de keel tot buiten de zaal voelbaar is. We haalden dit regiedebuut van romanschrijver Philippe Claudel al een keer terug wegens de grote belangstelling en de hoge publieksbeoordeling (9,61). Vragen uit Etten-Leur hebben ons doen besluiten deze film als unicum een derde keer in het programma op te nemen.
Kristin Scott Thomas en Elsa Zylberstein spelen twee zussen die een trauma uit het verleden te verwerken hebben. Juliette heeft er net een lange gevangenisstraf opzitten wegens een daad die door niemand begrepen is. Ze trekt in bij het gezinnetje van haar jongere zus. Op sobere wijze worden de emoties uit het verleden langzaam aan de oppervlakte gebracht. Een hartverscheurend proces.

Tekst bij eerdere vertoning:

Een nerveuze vrouw rookt een sigaret in de bar van een vliegveld. Ze wordt opgehaald door een jongere vrouw die haar zus blijkt te zijn. De twee doen buitengewoon kil en afstandelijk tegen elkaar. Wat er aan de hand is wordt slechts geleidelijk aan duidelijk. Juliette, de nerveuze, stille vrouw, heeft lange tijd in de gevangenis doorgebracht.
Meer details zullen we hier maar niet verklappen, hoewel de gebeurtenissen in het regiedebuut van bestsellerauteur Philippe Claudel minder van belang zijn dan de psychologische ontwikkeling die de zussen doormaken. Heel verschillend van aard blikken ze terug en proberen tegelijk de draad van hun leven weer op te pakken. Een ingrijpend emotioneel proces.

Hoewel Claudel dus van origine een man is van het woord, laat hij in zijn film vooral de gezichten spreken. Actrices Kristin Scott Thomas en Elsa Zylberstein krijgen alle ruimte om hun personages schitterend tot leven te brengen. De inspiratie tot dit verhaal haalde Claudel uit zijn jarenlange ervaring als docent in een gevangenis. Een prachtige film, zo vonden ook de mensen die de film onlangs bij onze collega's in Oudenbosch waardeerden met een score van 9,13.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Il y a longtemps que je t'aime
Frankrijk, 2008, Frans gesproken
Productie: Sylvestre Guarino, Yves Marmion
Regie: Philippe Claudel
Scenario: Philippe Claudel
Camera: Jérôme Alméras
Montage: Virginie Bruant
Art direction: Samuel Deshors
Muziek: Edouard Dubois
Met: Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein, Serge Hazanavicius
Speelduur: 115 minuten

17 oktober 2008 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2008 Cinema Paradiso.