Rsd do 30 sept 99 Lolita - Adrian Lyne  
BoZ ma 4 okt 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Hebben Nabokovs boek Lolita en de verfilming ervan door Stanley Kubrick in het verleden al veel heisa gegeven, de remake van Adrian Lyne deed zowat alle stoppen springen. In de Verenigde Staten heeft geen enkele distributeur het aangedurfd deze film uit te brengen. Het onderwerp pedofilie is ruim veertig jaar na het verschijnen van het boek nog steeds taboe. Of juist weer, door alle huidige schandalen rond kinderporno.

De noodlottige liefde van Humpert Humpert (Jeremy Irons) voor het jonge meisje Lolita wordt niet vergoeilijkt in de film, maar wel uitgelegd. Humpert vertelt in één lange flashback de geschiedenis die tot zijn zondeval heeft geleid. Aan bod komen zijn verliefdheid op jonge meisjes sinds de dood van zijn jeugdvriendinnetje, zijn ontmoeting met Lolita, zijn huwelijk met haar moeder en de lange weg van de verleiding.

Adrian Lyne, die in films als 9½ weeks en Fatal Attraction op weinig fijnzinnige manier  etaleert hoe seks een mens te gronde kan richten, opereert deze keer verrassend subtiel. Hij spitst zich toe op de verhouding tussen Humbert en Lolita, zonder de erotische lading te laten overheersen of platvloers te maken. De verboden obsessie van Humpert wordt daardoor zeer boeiend, mede dankzij de geweldige acteerprestatie van Jeremy Irons.

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
De Telegraaf
de Volkskrant
de Filmkrant

Lolita
Verenigde Staten, 1997
Productie: Mario Kassar en Joel B. Michaels
Regie: Adrian Lyne
Scenario: Stephen Schiff
Camera: Howard Atherton
Montage: Julie Monroe, David Brenner
Geluid: Michale O'Farrell
Art direction: W. Steven Graham
Muziek: Ennio Morricone
Met: Jeremy Irons, Dominique Swain, Melanie Griffith, Frank Langella
Kleur, 137 minuten
Distributie: Shooting Star Film Distributie

8 september 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.