Rsd do 16 sept 99 Lola rennt - Tom Tykwer
BoZ di 21 sept 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Manni is geen handige geldkoerier: hij laat een zak met 100.000 DM zomaar in de metro liggen. In paniek belt hij zijn vriendin Lola. Er resten slechts twintig minuten voor hij om 12 uur het geld moet afleveren bij zijn opdrachtgever. Zonder die ton wordt hij zeker vermoord. Lola komt eraan, maar moet eerst nog even bij haar vader de bankdirecteur langs. In twintig minuten kan veel gebeuren. Tykwer toont drie manieren waarop het toeval zijn onnavolgbare werk kan doen.

Na zijn ambitieuze en kostbare project Winterschläfer wilde Tom Tykwer even een luchtig tussendoortje maken. Het resultaat werd echter een gigantisch kassucces in Duitsland. Lola rennt is een ongekend snelle en dynamische film, waar het plezier in het filmmaken vanaf straalt. Allerlei technieken worden door elkaar gebruikt over een pulserende basis van de door Tykwer zelf met wat vrienden vervaardigde soundtrack. Het geheel oogt hierdoor als een tranceverwekkende videoclip, waarbij met name het rennen van Franka Potente prachtig is vastgelegd. Van inhoudelijke leegheid is ondanks de nadruk op vorm en snelheid geen sprake, daarvoor is Tykwer's obsessie voor de rol van tijd en toeval in het leven te dwingend aanwezig.

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Volkskrant
de Filmkrant

Lola rennt
Duitsland, 1998
Productie: Stefan Arndt
Scenario en regie: Tom Tykwer
Camera: Frank Griebe
Geluid: Frank Behnke
Montage: Matthilde Bonnefoy
Artdirection: Alexander Manasse
Muziek: Tom Tykwer, Johnny Klimek en Reinhold Heil
Met: Franka Potente, Moritz Bleibtrau, Herbert Knaup, Nina Petri, Armin Rohde
Kleur, 81 minuten
Distributie: Upstream Pictures

16 juli 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.