Rsd do 24 & wo 30 aug 2000 The Limey - Steven Soderbergh
BoZ ma 28 & di 29 aug 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 2000

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Traditiegetrouw beginnen we het nieuwe seizoen met een bijzondere voorstelling. Nu is dat de première van The Limey, een intrigerende thriller van Steven Soderbergh met de coryfeeën Terence Stamp en Peter Fonda.

The Limey (Amerikaans scheldwoord voor Brit) is Wilson, een Engelsman die na negen jaar uit de gevangenis komt en hoort van de dood van zijn dochter Jenny in Los Angeles. Kokend van woede stapt Wilson (geweldige rol van Terence Stamp) in het vliegtuig, vastberaden om de toedracht van Jenny’s dood tot op de bodem uit te zoeken én te wreken. Al snel komt hij uit bij haar vriend, platenproducer Terry Valentine (Peter Fonda), waarbij hij steeds dieper verstrikt raakt in de onderwereld van LA. Deze wereld van de moderne misdaad is duidelijk niet de zijne. Ex-oplichter Wilson kent de wetten en conventies niet meer.

Soderbergh , die ooit de Gouden Palm won met Sex, Lies and Videotapes en regisseur van o.a. Kafka, Out of Sight en Erin Brockovich, levert met The Limey een met veel vaart en vakmanschap gemaakte actiethriller af. Behalve het fascinerende spel van de filmiconen Stamp en Fonda is de stijl bijzonder. Regelmatig loopt de dialoog uit de ene scène over in de andere scène, waardoor we inzicht krijgen in wat er omgaat in Wilsons hoofd. Voor de flashbacks maakte Soderbergh gebruik van de eerste film van Ken Loach (The Cow), waarin de 35 jaar jongere Stamp met zijn staalblauwe ogen ook de hoofdrol speelde.

Een paar citaten uit landen waar de film al wel te zien is.

'a new form of visual storytelling' - Time Magazine

'een film die van de eerste tot de laatste seconde boeit' - Movie, de interactieve filmgids

'a triumph of style' - San Francisco Chronicle

'His story never falters because of his stylistic choices; it glides with the grace of a racing yacht'
'British actor puts his stamp'
- The Cincinatti Enquirer

'I pity my fellow critics who've already published their Ten Best films of the year. They should have waited for this film. It goes straight on to my list'. - Evening Standard

'ein Film über vertane Chancen und die grausame Unmöglichkeit, sie zurückzuholen'
'ein großer Film'
- Artechock

"For an actor my age to have something written with me in mind by a director like Soderbergh, who frankly I think is one of the very best directors in America, is quite wonderful." - acteur Terence Stamp (oa Priscilla: Queen of the desert)

Golden Satellite Award
Best Performance by an Actor in a Motion Picture, Drama

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Filmkrant

The Limey
Verenigde Staten, 1999
Productie: John Hardy, Scott Kremer, Michael Stipe
Regie: Steven Soderbergh
Scenario: Lem Dobbs
Camera:
Edward Lachman
Montage: Sarah Flack
Muziek: Cliff Martinez & Peter Townshend
Met: Terence Stamp, Peter Fonda, Lesley Ann Warren, Luis Guzman
Kleur, 90 minuten

26 juli 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.