Rsd do 9 okt 2003 Lilya 4-ever - Lukas Moodysson
BoZ zo 12 & ma 13 okt
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2003
- Scores 2002
- Scores 2001
- Scores 2000
- Scores 1999

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Lilya 4-ever. Op het moment dat het meisje Lilya deze woorden in een bankje krast weet je: het noodlot ligt op de loer. En eigenlijk weet je het al eerder, want de openingsbeelden tonen dat in elk begin het einde besloten ligt. En andersom.

De film begint ´ergens in de voormalige Sovjetunie´. Lilya is dolgelukkig als haar moeder vertelt dat ze met haar nieuwe vriend naar het beloofde land Amerika gaat. Ze stopt haar schaarse bezittingen in een koffertje om mee te kunnen gaan. Moeder beslist echter anders: zij reist vooruit, belooft snel geld te sturen, maar laat nooit meer iets van zich horen. Daarna gaat het van kwaad tot erger. Uiteindelijk belandt Lilya in Zweden in de prostitutie, zonder paspoort, zonder hoop.

In tegenstelling tot zijn twee voorgaande speelfilms Fucking Åmål (1998) en Together (2000) laat regisseur Moodysson weinig ruimte voor humor of een hoopvol bestaan. Deze aangrijpende film toont de bittere realiteit van prostitutie zoals die overal in het ´paradijselijke westen´ voorkomt. De Russische Oksana Akinshina speelt Lilya in een indrukwekkende rol.


Internet Movie DataBase
Cinema.nl
NRC Handelsblad
Filmkrant

Lilya 4-ever
Zweden, 2002
Regie en scenario: Lukas Moodysson
Productie: Lars Jönsson
Camera: Ulf Brantås
Montage: Michal Leszczylowski
Art direction: Josefin Åsberg
Met: Oksana Akinshina, Artiom Bogucharskij, Elina Beninson, Lilia Shinkareva
Kleur, 109 minuten
Distributie: A-Film Distribution

14 september 2003 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2003 Filmhuis Roosendaal.