Rsd do 19 apr 2001 Lijmen/Het been - Robbe de Hert
BoZ ma 23 apr 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


We sluiten ons Belgische drieluik af met de verfilming van het gelijknamige boek van Willem Elsschot van het eigenzinnige, politiek bevlogen boegbeeld van de Vlaamse cinema, Robbe de Hert. De film kwam moeizaam tot stand: het scenario kende twaalf versies, er staan uiteindelijk vier scenarioschrijvers op de aftiteling. Producent Ruud den Drijver deed er zes jaar over om de productie tot een goed eind te brengen. Het verhaal sluit goed aan bij De Herts socialistische overtuiging. Bovendien slaagde hij erin enkele prikkelende verwijzingen naar de hedendaagse Belgische situatie in de film te verstoppen.

Willeke van Ammelrooij won met haar beste rol sinds Antonia een Gouden Kalf. Zeer overtuigend zet ze weduwe Lauwereyssen neer, eigenares van een noodlijdend fabriekje in keukenliften. Zij wordt het indirecte slachtoffer van het ‘lijmen’, de doortrapte verkooptechniek van Boormans. Diens niet erg overtuigde secretaris Laarmans weet haar een gigantische partij aan te smeren van het ‘Algemeen wereldtijdschrift voor financiŽn, handel, nijverheid, kunsten en wetenschappen’, wat een wel erg dure naam is voor een advertentieblaadje. Haar goedgelovigheid komt haar te staan op een faillissement en een houten been. Het kapitalisme brengt weinig goeds.

Internet Movie Database
NRC
Parool
Telegraaf
Volkskrant
Filmkrant
Movie

Lijmen Het been
Nederland/BelgiŽ, 2000
Productie: Ruud den Drijver, Michel Houdmont
Regie: Robbe de Hert
Scenario: Ruud den Drijver, Fernand Auwera, Robbe de Hert, Dorna van Rouveroy. Naar de roman van Willem Elsschot
Camera: Pjotr Kukla
Montage: Wim Louwrier
Art direction: Jan Petitjean
Muziek: Joan Berkhemer, Lodewijk de Boer
Met: Koen de Bouw, Mike Verdrengh, Willeke van Ammelrooy, Sylvia Kristel, Lou Landrť
Kleur, 107 minuten
Distributie: A-Film Distribution

17 maart 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.