Rsd wo 11 aug 2004 Letter to America - Iglika Triffonova
BoZ di 10 aug
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2004
- Scores 2003
- Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


'De jeugd schiet als een schim voorbij'. Dat is een regel uit een oud volksliedje dat Ivan en zijn maat Kamen altijd zongen. Ivan woont in Bulgarije en verdient de kost als schrijver, Kamen is naar Amerika geŽmigreerd. Als Ivan hoort dat Kamen een ernstig ongeluk heeft gehad en in coma ligt, wil hij meteen zijn oude vriend opzoeken. Maar een visum voor Amerika krijgt hij niet. Ivan besluit dan videobrieven te versturen; hij wil onder andere het oude volksliedje opnemen dat hij en Kamen vroeger zongen, maar waarvan hij de tekst niet meer kent. Kamens grootmoeder is de enige die nog wel de volledige tekst kent. Daarom zoekt Ivan haar op. Al liftend naar het afgelegen bergdorpje, waar de tijd honderd jaar stil is blijven staan, maakt hij kennis met oude Bulgaarse waarden en tradities.

In Letter To America vervlecht regisseuse Iglika Triffonova het verhaal van een jeugdvriendschap met een spirituele zoektocht naar levenswijsheid. Tegelijkertijd is het een film in een film: Ivan wordt gefilmd en loopt ook zelf met een videocamera rond om 'brieven naar Amerika' te maken, wat mooie, documentaire beelden oplevert. Ikglika Triffonova, die in haar eigen land bekendstaat als actrice, laat dan ook zowel professionele acteurs als dorpsbewoners in haar film figureren. Letter to America (oorspronkelijke titel Pismo do Amerika) was de Bulgaarse inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film van 2001.

Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Letter to America
Bulgarije/Nederland/Hongarije, 2001
Productie: Rossitsa Valkanova
Regie en scenario: Iglika Triffonova
Camera: Rali Raltschev
Montage: Yordanka Bachvarova, Floor Smal
Muziek: Milcho Leviev
Met: Phillip Avramov, Ana Papadopulu, Peter Antonov, Andy Barret, Joreta Nikolova
Kleur, 90 minuten
Distributie: Filmmuseum

6 juli 2004 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2004 Filmhuis Roosendaal.