Rsd wo 3 dec 2008

Lemon Tree - Eran Riklis

BoZ di 2 dec 2008
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2008
- Scores 2007
- Scores 2006
- Scores 2005

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 De Palestijnse weduwe Salma woont al haar leven lang in het grensgebied tussen IsraŽl en de westoever. Ze voorziet in haar onderhoud door de opbrengst van een citroenenboomgaard. Haar bestaan wordt bedreigd als de IsraŽlische minister van Defensie vlakbij komt wonen en zijn veiligheid vereist dat de bomen worden gekapt. Salma roept de hulp in van een jonge advocaat en gaat de juridische strijd aan. Tot aan het hoogste gerechtshof legt ze haar zaak voor. De kwestie komt onder de aandacht van de media en wordt zelfs een internationale affaire. De arme Salma vindt nieuwe levenslust in haar strijd en weigert een schadevergoeding te accepteren . Ondertussen voelt haar nieuwe rijke buurvrouw Mira (de ministersvrouw) zich doodongelukkig in haar huis en in haar huwelijk. De vrouwen hebben het zicht op elkaar en op elkaars leven, maar tot een wezenlijk contact komt het niet

Aan de hand van het verhaal van Salma en Mira en de Palestijnse citroenbomen brengt regisseur Riklis een complex en ideologisch conflict terug tot een concreet niveau. Hij slaagt er daarbij in de beide partijen, Palestijnen en IsraŽli's, een menselijk gezicht te geven. Lemon Tree toont mensen die gevangen zitten in een rol, in de complexe problematiek die hen omringt. Ontsnappen lijkt niet mogelijk.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Lemon Tree
Israël/Duitsland/Frankrijk, 2008, Arabisch en Hebreeuws gesproken
Productie, regie en scenario: Eran Riklis
Camera: Rainer Klausmann
Montage: Tova Asher
Art direction: Miguel Markin
Muziek: Habib Shadah
Met: Hiam Abbass, Doron Tavory, Ali Suliman
Speelduur: 106 minuten

11 nov 2008 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2008 Cinema Paradiso.