Roosendaal wo 30 mei 2012

Le Havre - Aki Kaurismäki

Bergen op Zoom ma 28 mei 2012
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2012
- Scores 2011
- Scores 2010

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Dat overheden geneigd zijn immigranten te zien als een soort ongedierte in plaats van mensen, is niet voorbehouden aan Nederland. De Bretonse havenstad Le Havre was al vaak het toneel van hartverscheurende taferelen met vluchtelingen die per container proberen te reizen naar een veilige bestemming. In de praktijk zijn er gelukkig ook nog gewone mensen die bereid zijn een ander te helpen.

In deze film is dat schoenmaker Marcel Marx. Hij ontfermt zich over Indrissa, een jongen uit Gabon die als enige van een containerlading wist te ontsnappen aan de politie. Marcel gaat er voor zorgen dat Indrissa alsnog naar zijn moeder kan reizen, in Engeland. Geen instantie die hem weerhoudt.

Een prachtige rol is weggelegd voor Marcels echtgenote Arletty, gespeeld door Kati Outinen, een oude bekende uit Kaurismäki's Finse films. Ze behandelt haar man als een kind en praat mechanisch over haar huishouden. Over haar ziekte spreekt ze niet.

Zoals bij Woody Allen de overstap van New York naar Europa verfrissend werkte, is ook Kaurismäki's eerste buiten Finland gemaakte film een voltreffer. Zijn droogkomische, licht absurde stijl, vol nostalgische rock ‘n’ roll, is onveranderd en blijkt perfect te werken in een brede Europese context.

Internet Movie Database
Recensies Nederland
Recensies internationaal
Officiële website

Le Havre
Frankrijk/Finland 2011, Frans gesproken
Productie, regie en scenario: Aki Kaurismäki
Camera: Timo Salminen
Montage: Timo Linnasalo
Art direction: Wouter Zoon
Acteurs: André Wilms, Kati Outinen, Blondin Miguel, Jean-Pierre Darroussin
Speelduur: 103 minuten

Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2012 Cinema Paradiso.