Rsd wo 6 jan 99
BoZ ma 4 & di 5 jan 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 

Al sinds 1992 werkt Martin Scorsese (o.a. Taxi Driver, The Age Of Innocence) aan Kundun, waarin het leven van de Dalai Lama centraal staat. Religie is schijnbaar een stokpaardje van Scorsese. In 1988 lokte The Last Temptation Of Christ een hele controverse uit in het katholieke kamp. Nu hadden vooral de Chinezen problemen met de uitbreng van Kundun, hetgeen de producent (Disney) een hoogoplopend conflict opleverde.

De film volgt het leven van Tenzin Gyatso, die in 1937 als tweejarig jongetje als de veertiende reļncarnatie van de Dalai Lama wordt 'ontdekt'. In het heilige klooster in Lhasa bereiden monniken hem voor op zijn toekomst van spiritueel en werelds leider van Tibet. Zijn bewind is van korte duur, want twee jaar na zijn installatie als leider, 'bevrijdt' het Chinese leger in 1950 het Tibetaanse volk van zijn 'theocratische overheersing'. Pogingen van de Dalai Lama om met de Chinese bezetters tot een vergelijk te komen, stranden op de ijzeren wil van de Chinezen om Tibet als Chinese provincie aan hun communistische imperium toe te voegen. Een beroep op de Verenigde Naties voor bijstand wordt niet gehonoreerd. In 1959 vlucht de Dalai Lama naar India, waar hij sindsdien in ballingschap verblijft.

Kundun is een machtig mooie productie. De film is rijk aan beeldtaal en figuranten, rijk aan kostuums en decors en heeft een integere verhaallijn. Sommige beelden behoeven geen woorden en grijpen je regelrecht naar de keel. Daarnaast maakt de muziek van de tot het boeddhisme bekeerde Philip Glass de film af. De magie en de spiritualiteit van de muziek versterken de film en doen de tijd voorbij glijden. Je verlaat de zaal met een magisch gevoel.

Kundun
Verenigde Staten, 1997
Productie: Barbara De Fina
Regie: Martin Scorsese
Scenario: Melissa Mathison
Camera: Roger Deakins
Art direction: Dante Ferretti
Montage: Thelma Schoonmaker
Muziek: Philip Glass
Met: Tenzin Thuthob Tsarong, Gyurme Tethong, Tulku Jamyang Kunga Tenzin, Tenzin Yeshi Paichang
Kleur, 134 minuten
Distributie: RCV

25 november 1998.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1998 Filmhuis Roosendaal.