Rsd do 20 sept 2001 Der Krieger und die Kaiserin - Tom Tykwer
BoZ di 25 sept 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Zo hip en cool als Franka Potente in Lola rennt was, zo wereldvreemd en naïef is ze in Der Krieger und die Kaiserin. Maar ook nu weer gaat deze intrigerende actrice door roeien en ruiten om haar grote liefde te redden.

Franka Potente is in werkelijkheid de vriendin van de jonge Duitse regisseur, scenarist en componist Tom Tykwer, die opvalt met zijn energieke, sfeervolle en - zowel qua tempo als beeld - adembenemende films. Naast bovengenoemde titels maakte hij Die Tödliche Maria, zijn debuut, en Winterschlaefer. Steeds spelen lotsbestemming, toeval, tijd en liefde een grote rol. Het knappe is dat Tykwer al deze thema’s op ingenieuze wijze met elkaar vervlecht, in optima forma in het superromantische Der Krieger und die Kaiserin.

Hierin speelt Franka Potente de rol van Sissi, een verpleegster die zelden in de buitenwereld komt, omdat ze woont en werkt op een gesloten afdeling in een psychiatrisch ziekenhuis (figuurlijk is ze de keizerin uit de titel). Adembenemend is de scène waarin Sissi onder een truck belandt en dreigt te stikken. De stoere, knappe Bodo (Benno Fürmann), die op de vlucht is voor de politie, redt haar door haar letterlijk nieuw leven in te blazen. Als Sissi uit het ziekenhuis komt, gaat ze op zoek naar haar redder. Ze wil per se weten of hun ontmoeting louter toeval of een lotsbestemming was. Tegenpool Bodo, die volkomen teleurgesteld is in de liefde en het leven, wil echter niets van haar weten.

Officiële homepages Der Krieger en Die Kaiserin
Officiële homepage VS
Internet Movie DataBase
NRC Handelsblad
De Volkskrant
de Filmkrant

Der Krieger und die Kaiserin
Duitsland, 2000
Productie: Stephan Arndt, Maria Köpf
Regie en scenario: Tom Tykwer
Camera: Frank Griebe
Montage: Mathilde Bonnefoy
Art direction: Uli Hanisch
Muziek: Tom Tykwer, Johnny Klimek, Reinhold Heil
Met: Franka Potente, Benno Fürmann, Joachim Król, Lars Rudolph, Marita Breuer, Jürgen Tarrach
Kleur, 132 minuten
Distributie: Upstream Pictures

27 juli 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.