Kops - Josef Fares
BoZ di 11 sep 2007 Grote Markt
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2007
- Scores 2006
- Scores 2005

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


In samenwerking met Stichting de Vierschaar en met ondersteuning van de gemeente Bergen op Zoom bieden wij u op dinsdag 11 september een openluchtvoorstelling aan. Gratis, overdekt en op een supergroot scherm!
We vertonen een van onze favorieten: Kops van Josef Fares, een heerlijke komedie over het Zweedse dorpje Högsboträsk, waar het plaatselijke politiekorps wegens gebrek aan criminaliteit zal worden opgeheven. De onthutste agenten doen er alles aan de misdaadcijfers op peil te brengen.
Plaats: Grote Markt, tribune Baselius. U bent welkom vanaf 20.30 uur.

Het Zweedse dorpje Högsboträsk heeft een groot probleem: er is te weinig criminaliteit. Het dorpje ligt zo afgelegen dat zelfs criminelen het niet weten te vinden. Met als gevolg dat de plaatselijke politie zich bezighoudt met het tot stoppen manen van loslopende koeien, het rechtzetten van verkeersborden en het verorberen van hotdogwafels. Wanneer van hogerhand wordt beslist (medegedeeld door een mooie Zweedse nota bene) dat het politiebureautje wordt opgedoekt, slaat de wanhoop toe. Het korps, dat is ingesteld op hele dagen niets van betekenis doen, besluit dat er maar één remedie mogelijk is: zelf het criminaliteitscijfer opschroeven.

Regisseur Josef Fares (van Libanese afkomst) debuteerde met Jalla Jalla!, een bijzonder grappige komedie over de Zweedse multiculturele samenleving. Met zijn tweede speelfilm Kops zet hij die toon onverminderd voort en heeft hij een film afgeleverd die eigenlijk nog veel leuker is. Niet voor niets werd Kops dan ook op het Rotterdamse Filmfestival een van de publieksfavorieten. Niet in de laatste plaats te danken aan de sublieme Matrix-achtige openingsscène (waarvan je tranen in je ogen van het lachen krijgt) maar zeker ook aan de ronduit absurdistische Monty Python-achtige vertoningen gedurende de rest van de film.

Gebrekkige promotie van de film leidde ertoe dat Kops tot op heden nauwelijks bekendheid geniet. Onterecht! Kom kijken (en lachen) en prijs uzelf naderhand gelukkig dat u deze fantastische komedie op het grote scherm heeft kunnen zien.

Officiële homepage
Officiële homepage NL
Internet Movie DataBase
Het Parool
Filmfestival Rotterdam
Cinema.nl
NRC Handelsblad

Kops
Zweden/Denemarken, 2003, 90 minuten, Zweeds gesproken
Regie: Josef Fares
Scenario: Josef Fares, Mikael Håfström, Vasa
Productie: Anna Anthony
Camera: Aril Wretblad
Montage: Michal Leszczylowski
Met: Fares Fares, Torkel Peterson, Erik Ahrnbom, Eva Röse

2 juli 2004 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2004 Filmhuis Roosendaal.