Roo do 24 & wo 30 sept 98 Kleine Teun - Alex van Warmerdam
BoZ ma 28 & di 29 sept 98
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Alex van Warmerdam is een begrip in de Nederlandse film- en toneelwereld. In Abel, De Noorderlingen en De Jurk bewees hij dat absurdisme en realisme geen tegenstrijdige begrippen hoeven zijn. In strak vormgegeven kaders kreeg de Nederlandse kleinburgerlijkheid een hilarische vorm, in alle kunstmatigheid kan het bijna niet echter. Een kritiek op die films was dat de karakters niet echt tot leven kwamen, dat het een grappig maar steriel idee bleef. Kleine Teun is een bewerking van het gelijknamige toneelstuk van familiebedrijf Orkater, met een, op van Warmerdam zelf na, gelijke cast, maar blijkt vreemd genoeg zijn minst toneelachtige film. Doordat de nadruk van humor verschoven is naar dramatiek komt de film veel warmbloediger over dan de voorgangers, en is daarmee aanzienlijk toegankelijker voor een groot publiek. Het succes dat de film in Cannes oogstte is daarvan een blijk.

Hoofdpersoon Brand woont met zijn vrouw Keet (Annet Malherbe) geļsoleerd op een boerderij, een typische van Warmerdam ambiance. Het is erg onhandig dat Brand analfabeet is, want Keet moet altijd de ondertitels van de t.v. voorlezen. Daarom wordt Lena (Ariane Schluter), een lerares uit de stad, in huis gehaald. Keet heeft zo haar redenen om geen bezwaar te maken tegen de romance die tussen Brand en Lena opbloeit. Resultaat is Kleine Teun. Een origineel sprookje, met schitterende visuele vondsten, prachtige acteurs en onnavolgbare dialogen.

Kleine Teun
Nederland, 1998.
Produktie: Marc van Warmerdam, Ton Schippers, Alex van Warmerdam (Graniet Film).
Scenario en regie: Alex van Warmerdam.
Camera: Marc Felperlaan.
Geluid: Ben Zijlstra en Peter Flamman.
Montage: Stefan Kamp.
Muziek: Alex van Warmerdam.
Met: Annet Malherbe, Ariane Schluter, Alex van Warmerdam.
Kleur, 95 minuten.

  

6 augustus 1998.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1998 Filmhuis Roosendaal.