Rsd do 17 mrt 2005 Kitchen Stories - Bent Hamer
BoZ ma 21 mrt 2005
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2005
- Scores 2004
- Scores 2003

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Een onderzoek van het Zweedse ‘Instituut voor Huisonderzoek’ van net na de oorlog wees uit: in een jaar tijd legt een huisvrouw de afstand Zweden-Congo af in haar keuken. De Noorse regisseur Bent Hamer kwam niet meer bij toen hij dit vernam, maar was tegelijkertijd ontroerd door de wetenschappelijke ernst waarmee het onderzoek was uitgevoerd. Het idee voor een film was geboren: hoe zit het met de keukenroutes van alleenstaande Noorse mannen? Een delegatie Zweedse onderzoekers wordt naar het buurland gestuurd om verstokte vrijgezellen in het dorpje Langstad te bestuderen, die zich aanmeldden vanwege het honorarium.

Nou botert het van oudsher al niet tussen Noren en Zweden. De verschillen zijn zogenaamd enorm. De neutraliteit van Zweden in WOII heeft de relatie tussen beide landen ook geen goed gedaan. Als blijkt dat de beloning tegenvalt, begint ‘object’ Isak een koude oorlog tegen ‘observator’ Folke. Hij probeert de boel op allerlei manieren te saboteren.

Kitchen Stories is echt een pareltje. Grappig, ontroerend, origineel en filmtechnisch van een bijzondere schoonheid. Een kleine film met een groot hart. Naast vele Scandinavische prijzen kreeg Kitchen Stories de prijs voor het beste scenario op het filmfestival van Gent in 2003.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
Cinema.nl
Filmkrant

Kitchen Stories (Salmer fra kjøkkenet)
Noorwegen/Zweden, 2003
Speelduur: 95 minuten
Productie en scenario: Jörgen Bergmark, Bent Hamer
Regie: Bent Hamer
Camera: Philip Øgaard
Montage: Pål Gengenbach
Art direction: Billy Johansson
Muziek: Hans Mathisen
Met: Joachim Calmeyer, Tomas Norström, Bjørn Floberg, Reine Brynolfsson, Sverre Anker Ousdal
Kleur, 95 minuten
Distributie: 1 More Film

11 februari 2005 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2005 Filmhuis Roosendaal.