Rsd do 28 okt 99 Killer - Darezjan Omirbajev  
BoZ di 2 nov 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film   

 


Af en toe vertonen we een bijzondere voorpremière. Deze keer is dat Killer, gemaakt door Darezjan Omirbajev. Killer is een aanklacht tegen zijn vaderland Kazachstan, dat het kapitalisme omarmd heeft. Geld is het belangrijkste, de gewetenloze maffia heeft vrij spel. En de gewone burger? Die is veranderd in een rechtenloos slachtoffer.

Marat is een taxichauffeur, die het niet al te breed heeft. Als hij zijn vrouw en pasgeboren zoon uit het ziekenhuis ophaalt, rijdt hij tegen een dure Mercedes aan. Om aangifte te voorkomen, gooit Marat het op een akkoordje met de maffiose eigenaar. Hij zal de schade vergoeden. Daarvoor zoekt Marat zijn toevlucht tot een woekeraar. De ontsnappingscausule in het wurgcontract dat hij afsluit, heeft echter verstrekkende gevolgen.

Regisseur Omirbajev, die tot de zogheten Kazachstaane New Wave hoort, gebruikt in zijn films geen geluid, woord of gebaar te veel. Killer is dan ook een strak georganiseerde tragedie en film noir tegelijk. Vorig jaar in Cannes werd hij terecht beloond met de prijs van de filmkritiek.

Filmfestival Rotterdam
International Movie Database
Officiele homepage (frans)

Killer (Marat)
Kazachstan/Frankrijk, 1998
Regie en scenario: Darezjan Omirbajev
Productie: Artcam International/Kadam
Camera: Boris Trosjev
Montage: R. Beljakova
Met: Talgat Assetov, Roksana Abouova e.a.
Kleur, 80 minuten 

28 september 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.