Rsd wo 10 mei 2000 Kikujiro - Takeshi Kitano
BoZ di 9 mei 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Masao is negen en woont bij zijn werkende oma. Het is zomervakantie en hij verveelt zich dood. Daarom besluit hij op zoek te gaan naar zijn moeder, van wie hij alleen een foto en het adres heeft. Een beetje tegen zijn zin gaat de buurman (Kitano) toch maar mee op reis om Masao te begeleiden. Aanvankelijk trekt de voormalige yakuza zich weinig van de jongen aan, maar hoewel hij met iedereen die ze tegenkomen ruzie blijft zoeken ontstaat er een band met Masao. Vooral als het doel van de reis niet te verwezenlijken blijkt doet hij alles om de jongen toch een onvergetelijke vakantie te bezorgen.

Kitano heeft een grote reputatie opgebouwd met zijn eerdere films die we vertoonden: Hana-bi, Kids Return en Sonatine. Kenmerkend voor deze films zijn de heftige geweldsuitspattingen die totaal onverwacht optreden. Kitano houdt er van zijn publiek te verrassen, dus is het eigenlijk niet vreemd dat
hij nu met een schattig verhaaltje zonder expliciet geweld voor de dag komt. Dat neemt niet weg dat de film sterk lijkt op het gedeelte van Sonatine waarin een groep yakuza's op het strand de verveling bestrijdt met melige spelletjes. Maar dit keer zonder het bijbehorende geweld dus. Opmerkelijk is ook dat Kikujiro een road movie is waarin het reizen niet getoond wordt. Het wachten, de momenten waarin schijnbaar niets gebeurt zijn voor Kitano het interessantst.

OfficiŽle site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Filmkrant

Kikujiro
Japan, 1999
Productie: Masayuki Mori, Takio Yoshida
Regie en scenario: Takeshi Kitano
Camera: Katsumi Yanagishima
Montage: Yoshinori Ota
Geluid: Senji Horiuchi
Art direction: Tatsuo Ozeki
Muziek: JŰ Hisaishi
Met: Takeshi Kitano, Yusuke Sekiguchi, Kayoko Kishimoto, Kazuko Yoshiyuki
Kleur, 116 minuten
Distributie: Filmmuseum

27 maart 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.