Actueel programma Filmhuis Roosendaal

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

Vorige film

Volgende film

 

DONDERDAG 13 NOVEMBER 1997
TAKESHI KITANO:

Het leven van twee etterstralen

Takeshi Kitano is een uitermate veelzijdig kunstenaar. In Japan is hij voornamelijk bekend als komiek en televisiepresentator. Daarnaast schrijft hij columns en heeft hij als regisseur inmiddels zeven speelfilms op zijn naam staan. Drie jaar geleden leek een ernstig motorongeluk een eind aan deze stroom creatieve energie te maken, maar Kitano is terug. De opvolger van KIDS RETURN is al gemaakt (Hana Bi) en sleepte de hoofdprijs in VenetiŽ in de wacht. Tevens is Kitano tijdens zijn revalidatie gaan schilderen en heeft hij een eigen produktiemaatschappij opgezet: Office Kitano. Kitano laat zich niet in hokjes plaatsen. Zo is hij als regisseur totaal tegengesteld aan zijn luchtige televisiepersoonlijkheid. Hij maakt nihilistische gangsterfilms, die een indringend en cynisch commentaar op de Japanse samenleving vormen. Filmhuis Roosendaal vertoonde het schitterende Sonatine over een bende die zich uit verveling met gewelddadige spelletjes bezig te houden. Na zijn ongeluk slaat Kitano een luchtiger en meer toegankelijke toon aan, met alle succes van dien.

De twee hoofdpersonen in KIDS RETURN, Shinji en Masaru, zijn echte rotjochies. Ze fietsen uitdagend over het schoolplein terwijl hun klasgenoten in de klas zitten, ze beroven hun medescholieren, steken de auto van een leraar in brand en hangen graag rond in een yakuza-bar. Kortom: ze weigeren zich aan ook maar een enkele regel aan te passen. Shinji wordt bokser, terwijl Masaru valt voor de plaatselijk yakuza. Beiden mislukken bij gebrek aan lef en doorzettingsvermogen.

KIDS RETURN is tegelijk spontaan en strak gecomponeerd. De innerlijke leegte is schrijnend, maar er is ook ruimte voor komische momenten. De film is een grotendeels autobiografisch portret waarin moralisme of vals sentiment totaal ontbreekt. Kitano over zijn eerste film waarin de hoofdpersonen niet aan hun eind komen: "Voorheen stierven [ze] uit vrije wil. Leven en dood gaan hand in hand, want als je bewust kiest voor de dood, kun je een anders zinloos leven achteraf ook weer waarde geven. Maar je kunt ook kiezen voor het leven. In de film zijn de jongens fysiek in leven, terwijl ze eigenlijk in staat van ontbinding zijn. Of ze ooit echt kunnen gaan leven blijft een onbeantwoorde vraag. En ik laat het aan de kijker over of je hun situatie opvat als treurig of juist bemoedigend."

Kids Return, Japan, 1996, kleur, 107 minuten
Scenario en regie: Takeshi Kitano
Produktie: Makayuki Mori
Met: Masonabu Ando, Ken Kaneko, Leo Morimoto, Hatsuo Yamaya

De laatste wijziging op het FILMHUISWEB was op 28 oktober 1997.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg. Copyright © 1997 Filmhuis Roosendaal.