Rsd wo 7 mrt 2001 Karnaval - Thomas Vincent
BoZ ma 5 mrt 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


In het druilerige, Noord-Franse Duinkerken is meestal weinig reden tot feesten. Behalve met carnaval. De mensen zuipen, zoenen en dansen erop los in exotische kostuums. Normen en waarden vervagen, alles lijkt mogelijk. Behalve de acceptatie van een echte exoot. Als die zich onder de carnavalsvierders mengt, heb je de poppen aan het dansen.

In het feestgedruis is de Algerijn Larbi op weg naar Marseille om daar een nieuw leven op te bouwen. Hij mist echter de nachttrein. Uit arren moede slaapt hij in de gang van een appartementencomplex. Daar wordt hij wakker van Béa, die haar stomdronken echtgenoot Christian de trap opsleurt. Larbi helpt mee om Christian in bed te leggen en wordt op slag verliefd op Béa. Dit tot grote woede van Christian. In de hoop Béa te ontmoeten en voor zich te winnen, drentelt Larbi rond op straat en in cafés. Daarbij vormt hij een sterk contrast met het carnavalspubliek, dat hem soms grimmig behandelt.

Karnaval is het overrompelende, kleurrijke speelfilmdebuut van Thomas Vincent, die voorheen fotograaf was, acteur en assistent bij filmproducties (o.a. in Valmont van Milos Forman). Vincent toont hoe carnaval als uitlaatklep fungeert en als katalysator voor mensen die hun problemen niet de baas kunnen. Oplaaiende emoties kunnen ineens omslaan in geweld. Broederschap kan plots veranderen in haat. Naast prachtige rollen van onder anderen Silvie Testud (Béa) en Clovis Cornillac (Christian), is ook het carnaval zelf een ster in deze film die uitblinkt door zijn eenvoud.

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Filmkrant

Karnaval
Frankrijk/België/Zwitserland, 1998
Productie: Alain Rozanes, Pascal Verroust
Regie: Thomas Vincent
Scenario: Maxime Sassier, Thomas Vincent
Camera: Dominique Bouilleret
Montage: Pauline Dairou
Geluid: Régis Leroux
Muziek: Krishna Levy
Met: Sylvie Testud, Amar Ben Abdallah, Clovis Cornillac, Martine Godart
Kleur, 90 minuten
Distributie: Contact Film

11 februari 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.