Rsd wo 11 sept 2002 Kandahar - Mohsen Makhmalbaf
BoZ ma 9 sept 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Afghanistan was niet zo lang geleden nog een zeer onbekend land. Films zijn er nog nauwelijks over gemaakt, Rambo III is een uitzondering. Kandahar, van de grote Iraanse regisseur Mohsen Makhmalbaf, viel met de neus midden in de actualiteit (11 september). Gedreven door woede over de mensonterende toestanden in het land werd zijn film een krachtig humanistisch en politiek statement. De maker ziet zijn werk als de filmische variant van organisaties als Artsen Zonder Grenzen. Hij wendt nu al zijn middelen en overtuigingskracht aan om onderwijsprojecten in Afghanistan van de grond te krijgen. Want onwetendheid is de basis van de Taliban.

Het idee kwam van de in Canada wonende Afghaanse journaliste Niloufar Pazira. Zij speelt zelf de hoofdrol in het verhaal van haar reis naar Kandahar, de plaats waar haar zus zelfmoord dreigt te plegen vanwege de voor vrouwen onmogelijke leefomstandigheden. Kandahar is een mengsel van documentaire en fictie. Het script liet veel ruimte voor improvisatie en de verhalen van de echte vluchtelingen die we zien. Noodzakelijkerwijs werd alles net over de Iranese grens vastgelegd. Prachtige, absurd ogende beelden als het droppen van kunstbenen aan parachutes door de VN, zijn authentiek in een land dat vergeven is van landmijnen.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool en meer in Het Parool
Trouw
De Volkskrant
NRC Handelsbladen meer in NRC
Filmkrant

Kandahar (Safar e Ghandehar)
Iran, 2001
Regie, Productie, scenario en montage: Mohsen Makhmalbaf
Camera: Ebrahin Gjafori
Muziek: Mohammed Reza Darvishi
Met: Niloufar Parizi, Hassan Tantai, Sedou Teymouri, Hoyatala Hakimi
Kleur, 85 minuten
Distributie: Filmmuseum

21 augustus 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.