Rsd wo 13 dec 2000 Kadosh - Amos Gitai
BoZ di 12 dec 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 2000

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Kadosh (Heilig) is een hartverscheurende, klassieke tragedie over twee zussen. Ze wonen in de ultraorthodoxe wijk Mea Shearim in Jeruzalem, waar moderne, stadse manieren uit den boze zijn en strengreligieuze regels de dienst uitmaken.

Rivka is al tien jaar gelukkig getrouwd met Meir, maar heeft nog steeds geen kinderen gebaard. Dat kan niet, vindt Meirs vader, een rabbi. Hij zet zijn zoon onder druk om van Rivka te scheiden en een andere vrouw te trouwen om zo zijn nakomelingenschap veilig te stellen. Ook de relatie van Rivka’s zus Malka kan in de ogen van de rabbi geen genade vinden. Zij is namelijk verliefd op een man die verstoten is uit de gemeenschap. De rabbi besluit dat Malka maar met zijn assistent moet trouwen. Die is tenminste wel koosjer. Beide vrouwen zwichten voor de druk van het geloof, maar doen dat wel op een volstrekt verschillende manier.

Kadosh is het derde deel uit de trilogie van de IsraŽlische regisseur Amos GitaÔ, die gaat over het leven in steden in IsraŽl (voorheen in Tel Aviv en Haifa). Uitgebreid toont GitaÔ de rituelen en de gebeden, waarvan deze chassidische joden doordrenkt zijn. Niet dat hij hen afschildert als een stelletje exoten of barbaren, in die valkuil trapt hij niet. Wel stelt hij extremisme en patriarchale onderdrukking aan de kaak, alsof hij wil zeggen: wat is de waarde van een religie als de regels ervan persoonlijk geluk en vrij handelen buitensluiten.

Trailer
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Filmkrant

Kadosh
Frankrijk/Israel, 1999
Productie: Michel Propper
Regie: Amos GitaÔ
Scenario: Eliette Abecassis, Amos GitaÔ
Camera: Renato Berta
Montage: Monica Coleman, Kobi Netanel
Art direction: Miguel Markin
Muziek: Philippe Eidel, Louis Sclavis
Met: YaŽl Abecassis, Yussuf Abu-Warda, Meital Barda, Yoram Hattab, Sami Hori, Uri Ran-Klausner
Kleur, 110 minuten
Distributie: C-Films

4 november 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.