DONDERDAG 12 SEPTEMBER 1996
DE JURK - ALEX VAN WARMERDAM

Aan het begin van een nieuw seizoen hoort een klapper, zodat iedereen meteen weet dat Filmhuis Roosendaal weer wekelijks van de partij is met wie weet net zo'n geslaagde, komische en tegelijkertijd tragische film als DE JURK. Na Abel en De Noorderlingen de derde en volgens velen beste film van Alex van Warmerdam; minder gestileerd, daardoor wat 'echter' ogend, maar net zo doorspekt met droog absurdistische dialogen, die onder meer alle Jiskefet liefhebbers zullen doen schateren.

De hoofdpersoon in deze film is geen mens, maar een katoenen zomerjurk, die we volgen van geboorte tot dood. Een spannend leven vol ellende, vooral voor de mode-adviseur Van Tilt (Henri Garcin) en de vier draagsters/eigenaressen van de jurk. Verbindend element is de treinconducteur De Smet (Alex van Warmerdam), die totaal geobsedeerd is van de jurk en de meisjes die erin zitten. Zijn herhaalde uitroep 'Ik ben normaal!' komt hierdoor niet als erg geloofwaardig over.

De acteerprestaties, de lokaties, de vormgeving, alles aan DE JURK is perfect. De jurk staat symbool voor het leven, waarin alles van toevalligheden aan elkaar hangt, maar altijd weer slecht afloopt door het eindeloze gekloot van vooral de mannen op deze aardbol. Dat is triest, maar ook ontzettend vermakelijk.

Deze pagina is het laatst gewijzigd op 6 Oktober 1996.
Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan
Webmaster!
Copyright 1996 Filmhuis Roosendaal.