Rsd do 9 okt 2008

Julia - Erick Zonca & Camille Natta

BoZ ma 13 okt 2008
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2008
- Scores 2007
- Scores 2006
- Scores 2005

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Julia is een behoorlijk gestoorde, aan drank verslaafde vrouw, die zich zwalkend een weg baant door een chaotisch, roekeloos leven. De Schotse actrice Tilda Swinton geeft op grootse wijze gestalte aan een buitengewoon slonzig karakter dat zich van de ene slemppartij naar het volgende seksfeest sleept. Bij een AA bijeenkomst ontmoet ze een Mexicaanse vrouw die graag haar zoontje terug zou hebben. Dat loopt uit op een kidnapactie waarbij Julie haar eigen plan trekt, met verregaande consequenties.

Julia doet denken aan de klassieke film Gloria van John Cassavetes. De film is de glorieuze terugkeer van de Franse filmmaker Erick Zonca, die alweer tien jaar geleden debuteerde met het meesterlijke La vie rêvée des anges. Net als die film is Julia een diepgravende karakterstudie over een vrouw aan de rand van de samenleving. Het hoofdpersonage vertoont in vele opzichten moreel verwerpelijk gedrag, waardoor ze niet bepaald de sympathie van de kijker wekt. Ze irriteert, maar intrigeert niet minder. Op virtuoze wijze laat Zonca zijn film omschakelen van psychologisch drama naar spannende thriller, wat een extra dimensie toevoegt aan de unieke belevenis die het kijken naar Julia is.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Julia
Frankrijk/Verenigde Staten/Mexico/België, 2008, Engels gesproken
Productie: François Marqies, Bertrand Faivre
Scenario en regie: Erick Zonca, Aude Py
Camera: Yorick le Saux
Montage: Philippe Kotlarski
Art direction: François-Renaud Labarthe
Muziek: Pierre Mertens
Met: Tilda Swinton, Saul Rubinek, Aidan Gould

16 sept 2008 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2008 Cinema Paradiso.