Rsd do 13 & wo 19 mei 99 Jezus is een Palestijn - Lodewijk Crijns
BoZ ma 17 & di 18 mei 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Met zijn fake-documentaires Lap Rouge en Kutzooi baarde de pas afgestudeerde, Nederlandse regisseur Lodewijk Crijns veel opzien. Ook met Jezus is een Palestijn, zijn eerste speelfilm, deed hij veel stof opwaaien. Filmster Kim van Kooten en cabaretier Hans Teeuwen (in het echt een liefdespaar) spelen de hoofdrollen in deze absurde parodie op religieus fanatisme en millenniumgekte. Ook neemt Crijns het huidige euthanasiedebat op de hak.

Ramses (Hans Teeuwen) is lid van een sekte die het celibaat naleeft en het piercen als rituele belijdenisvorm gebruikt. Zijn hoofd zit dan ook vol met hang- en sluitwerk. Als zijn materialistisch ingestelde zusje Natasja (Kim van Kooten) hem uit de commune lokt omdat hun vader (Peer Mascini) op sterven ligt, zijn de poppen aan het dansen. Immers, Ramses heeft geen eigen wil en persoonlijkheid meer en raakt smoorverliefd op Natasja’s huisgenote Lonneke (Dijn Blom).

Jezus is een Palestijn zit vol grappen en grollen, maar is tegelijkertijd tragisch. "Ik wil een overdreven verhaal vertellen over spirituele uitwassen", lichtte Crijns in de Filmkrant toe. "Mensen die zich achter een onheilsprofeet aansluiten, vind ik zo onbegrijpelijk. Maar ik hoef er geen standpunt over in te nemen. Het is voor mij genoeg om het te tonen." Crijns is daarbij integer te werk gegaan: hij laat zijn personages volledig in hun waarde.

Internet Movie Database
de Volkskrant
Telegraaf
de Filmkrant

Jezus is een Palestijn
Nederland, 1999
Productie: Martin Lagestee
Scenario en regie: Lodewijk Crijns
Camera: Menno Westendorp
Geluid: Eric Leek
Montage: Wouter Jansen
Muziek: Jeroen Strijbos en Rob van Rijswijk
Artdirection: Ben Zuydwijk
Met: Hans Teeuwen, Dijn Blom, Kim van Kooten, Peer Mascini, Najib Amhali
Kleur, 90 minuten
Distributie: Warner Bros.

14 april 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright 1999 Filmhuis Roosendaal.