Roo do 3 & wo 9 sept 98 Jackie Brown - Quentin Tarantino
BoZ ma 7 & di 8 sept 98
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 

 

Het duurde bijna vier jaar voordat Quentin Tarantino met een nieuwe film op de proppen kwam: Jackie Brown. Ook nu barst de film van kostelijke dialogen, achteloos geweld, abrupte plotwisselingen en veel muziek. Maar wie zit te wachten op een derde zogeheten ‘nouvelle violence’-film, zoals Reservoir Dogs (1991) en Pulp Fiction (1994), komt bedrogen uit. Zat bij Pulp Fiction de zaal te schaterlachen toen een jongen per ongeluk een kogel door zijn hoofd kreeg, bij Jackie Brown blijft het opmerkelijk stil. Want nu bevolken geen eendimensionale personages de film, maar mensen van vlees en bloed.

Voor deze film liet Tarantino zijn oog vallen op het boek Rum Punch van misdaadschrijver Elmore Leonard. De voormalige viedeotheekmedewerker maakte er een klassieke misdaadgeschiedenis van, een briljante B-film vol dubbele complotten, aan lager wal geraakte gangsters, kruimelcriminelen en een prachtige, landerige vrouw: Pam Grier. Deze voormalige ‘blaxploitation’-ster uit de jaren zeventig speelt Jackie Brown, een stewardess van middelbare leeftijd die haar inkomen regelmatig aanvult door geld te smokkelen voor wapenhandelaar Ordell Robbie (een geweldige rol van Samuel L. Jackson). Als Jackie gepakt wordt krijgt ze de keus: de gevangenis in of met de politie een val opzetten voor Ordell. Maar gaandeweg ziet ze een aanlokkelijker perspectief in het verschiet liggen. Als ze erin slaagt om bij de transactie Ordell in de val te lokken en ook de politie te slim af te zijn, kan ze met een flink pak geld haar toekomst veilig stellen.

De dans om de dollars heeft Tarantino in een swingend, rustig tempo in beeld gebracht. Hij heeft ruim de tijd genomen om zijn personages, onder wie ook de schlemielige ex-gevangene Robert de Niro en gangsterliefje Bridget Fonda, voorgoed in het geheugen van de toeschouwer te griffen. Dat is het grootste verschil met zijn twee voorgaande films. Tarantino heeft de mensen nu eens liefdevol geportretteerd.

Miramax JACKIE BROWN page


Jackie Brown
Verenigde Staten, 1997.
Produktie: Lawrence Bender.
Regie: Quentin Tarantino.
Scenario: Quentin Tarantino, naar de roman 'Rum punch' van Elmore Leonard.
Camera: Guillermo Navaro.
Geluid: Stephen Hunter Flick.
Montage: Sally Menke.
Muziek: Bobby Womack, Brothers Johnson, The Delfonics, Randy Crawford e.a.
Met: Pam Grier, Robert Forster, Samuel L. Jackson, Bridget Fonda, Robert De Niro, Michael Keaton.
Kleur, 150 minuten.

6 augustus 1998.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright 1998 Filmhuis Roosendaal.