Rsd wo 24 april 2002 Italian for beginners - Lone Scherfig
BoZ zo 21 & di 23 apr 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 In een saai stukje Denemarken volgt een groep mensen Italiaanse les in het plaatselijke wijkhuis. Ieder zich zit wel met iets in z'n maag, vandaar dat ze afleiding zoeken. De inval-dominee die urenlang op z'n preken broedt, de verleidelijke kapster met haar alcoholische moeder, het muizige bakkersmeisje dat met haar vreselijke vader samenwoont, de narrige restauranthouder die fan is van Juventus, en diens goedmoedige vriend, die vreest dat hij impotent is. Dankzij hun docent merken de cursisten dat de cursus meer te bieden heeft dan alleen het leren van een taal: ze maken kennis met de hele Italiaanse levensstijl. En dat werkt door op hun psyche. Gaandeweg raken ze betrokken bij elkaars leven en dat leidt ook buiten de lessen tot de nodige komische en emotionele situaties.

Officieel is dit de twaalfde Dogma-film, de vijfde Deense Dogma-film en de eerste Dogma-film van een vrouwelijke regisseur (zie voor meer informatie www.dogme95.dk).

Lone Scherfig - ze schreef zelf het scenario - won met dit groepsportret diverse prijzen, waaronder een Zilveren Beer in Berlijn. Italian For Beginners wordt vooral geprezen vanwege het uitstekende acteerwerk: er wordt naar hartelust gesjanst, gejankt en gestorven. We zullen het geen romantische komedie noemen, want genrefilms zijn uit den boze volgens Dogma 95.

OfficiŽle homepage Deens
OfficiŽle homepage VS
Internet Movie DataBase
Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
Trouw
NRC Handelsblad
de Filmkrant

Italian for beginners (Italiensk for Begyndere)
Denemarken, 2000
Productie: Ib Tardini
Regie en scenario: Lone Scherfig
Camera: Jørgen Johansson
Montage: Gerd Tjur
Met: Anders W. Berthelsen, Anette Støvelbæk, Ann Eleonora Jørgensen, Lars Kaalund, Peter Gantzler, Sara Indrio Jensen
Kleur, 112 minuten
Distributie: Upstream Pictures
Kijkwijzer: MG6

27 jan 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.