Rsd wo 14 nov 2001 Intimacy - Patrice Chéreau
BoZ di 13 nov 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Zoals de bekroning van La Pianiste in Cannes veel discussie gaf, had ook Berlijn haar omstreden winnaar met Intimacy, gebaseerd op de gelijknamige roman en een verhaal van de Engelse schrijver Hanif Kureishi. Jay en Claire ontmoeten elkaar elke woensdagmiddag in een bouwvallig huis in Londen om seks te hebben. Veel praten doen ze niet. De ontmoetingen voorzien voor beiden in een essentiële behoefte. Op een dag volgt Jay Claire als zij naar huis gaat, en ontmoet haar echtgenoot. Dat is niet goed voor het mysterie van de liefde.

De tamelijk expliciete seksscènes zijn gefilmd als dialogen, omdat seks de taal is waarmee hier gecommuniceerd wordt: puur en eerlijk, eerder ontroerend dan opwindend. Het liefdesspel wordt niet mooier gemaakt dan het is, wat voor sommige mensen ontluisterend overkomt, gewend als we zijn aan de glossy, op zijn Hollywoods opgepoetste wijze waarop filmseks normaal gesuggereerd wordt. Maar ja, iedereen komt toch ooit thuis en dat is de werkelijkheid waar deze film over gaat. Met de woorden van de regisseur: "Wie Intimacy een pornofilm noemt, heeft er niets van begrepen."

Kerry Fox (bekend van An Angel At My Table en Shallow Grave) en Mark Rylance leveren schitterende acteerprestaties. Fox kreeg dan ook een Gouden Beer. Er is ook nog een fraai rolletje voor zangeres Marianne Faithfull.

Officiële homepage Frankrijk
Officiële homepage Duitsland
Internet Movie DataBase
NRC Handelsblad, interview
Het Parool
De Volkskrant
de Filmkrant

Intimacy
Frankrijk/Engeland/Duitsland/Spanje, 2000
Productie: Jacques Hinstin en Patrick Cassavetti
Regie: Patrice Chéreau
Scenario: Patrice Chéreau en Anne-Louise Trividic
Camera: Eric Gautier
Montage: François Gedigier
Art direction: Jacqueline Abrahams
Muziek: Eric Neveux
Met: Mark Rylance, Kerry Fox, Timothy Spall, Alastair Galbraith, Marianne Faithfull
Kleur, 118 minuten
Distributie: A-Film Distribution
Kijkwijzer: 16

28 okt 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.