Rsd wo 17 okt 2001 In the mood for love - Wong Kar-Wai
BoZ di 16 okt 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Een weemoedige wals voor romantici. Dat is In The Mood For Love, inmiddels de zevende speelfilm van Wong Kar-wai. De hele film lang laat hij twee mensen om elkaar heen dansen die heimelijk verliefd zijn op elkaar. De ingehouden emoties en steelse blikken ‘spatten’ van het doek af. Je voelt zelfs de zinderende luchtstroom als de twee verliefden elkaar passeren.

Meneer Chow en mevrouw Chan, gespeeld door de Aziatische supersterren Tony Leung en Maggy Cheung, zijn buren van elkaar in het stille Hongkong van de jaren zestig. Ze voelen zich in de steek gelaten door hun partners. Zijn echtgenote is ervandoor, haar man is op zakenreis. Wellicht hebben die twee een affaire met elkaar. Ook meneer Chow en mevrouw Chan verlangen naar elkaar. "Maar’’, zegt mevrouw Chan, "wij zijn niet zoals zij."

Qua thema (een romance op afstand) is In The Mood For Love te vergelijken met de filmklassieker Brief Encounter van David Lean uit 1947. Qua stijl zijn deze films heel verschillend. Ook nu weer koos Wong Kar-wai, een van de belangrijkste, hedendaagse filmmakers uit Hongkong, voor een associatieve, experimentele vorm, al is het resultaat stukken gestileerder en rustiger dan films die we eerder van hem vertoonden, zoals Chungking Express, Fallen Angels en Happy Together. Ook nu weer hanteert Christopher Doyle de camera. Deze oog- en oorstrelende film werd bekroond met diverse prijzen in Cannes (beste acteur, montage en cinematografie) en kreeg de César (Franse Oscar) voor beste buitenlandse film.

Officiële site
Internet Movie DataBase
NRC Handelsblad
De Telegraaf-i
de Volkskrant
Het Parool
de Filmkrant

In the mood for love
Hongkong, 2000
Productie, regie en scenario: Wong Kar-wai
Camera: Christopher Doyle, Mark Li Ping Bing
Montage: William Chang Suk-ping
Art direction: William Chang Suk-ping
Muziek: Michael Galasso
Met: Tony Leung Chiu-wai, Maggie Cheung Man-yuk, Rebecca Pan, Lai Chen, Siu Ping-lam
Kleur, 97 minuten
Distributie: C-Films

18 aug 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.