Rsd wo 26 jan 2000 Instinct - John Turteltaub  
BoZ di 25 jan 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


 

Jon Turteltaub heeft na zijn succesvolle film Phenomenon een aantal elementen uit andere films met elkaar gecombineerd voor de thriller Instinct. Vervolgens heeft hij twee uitstekende acteurs weten te strikken: Anthony Hopkins en Cuba Gooding Jr. Zij vertolken in Instinct rollen waarop ze als acteur dol zijn en daarin zichtbaar naar hartelust opgaan.

Een antropoloog (Hopkins) is zich tijdens zijn onderzoek thuis gaan voelen tussen de gorilla's. Hij ziet in hoe beschaafd ze zijn en gaat zijn hebzuchtige medemensen zodanig minachten dat hij er een paar vermoordt. Aan een jonge psychiater (Gooding), die tot het 'beestmens' wil doordringen, de taak om deze volgens bewakers en therapeuten gevaarlijke gek weer aan de praat te krijgen.

Vooral de ontmoetingen tussen de hoofdpersonen leveren prachtige momenten op. Zoals hun karakters aanvankelijk elkaars tegenpolen zijn, zo botsen de natuur en de consumptiemaatschappij. Instinct bevat dan ook een duidelijke boodschap die verwijst naar de harmonie in de natuur.

OfficiŽle site
Internet Movie Database
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant

Instinct
Verenigde Staten, 1999
Productie: Michael Taylor, Barbara Boyle
Regie: Jon Turteltaub
Scenario: Gerald DiPego, gebaseerd op de roman 'Ishmael' van Daniel Quinn
Camera: Philippe Rousselot
Montage: Richard Francis-Bruce
Art direction: Garreth Stover
Muziek: Danny Elfman
Met: Anthony Hopkins, Cuba Gooding jr., Donald Sutherland, George Dzundza
Kleur, 110 minuten
Distributie: Buena Vista

 

23 november 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.