Rsd do 31 aug & wo 6 sep 2000 The Insider - Michael Mann
BoZ ma 4 & di 5 sep 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 2000

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Verleden jaar werd in de Verenigde Staten een monsterproces gevoerd tegen de tabaksindustrie. Michael Mann (o.a. Last of the Mohicans, HEAT) verfilmt deze heisa en weet mede dankzij twee voortreffelijke acteurs, Russell Crowe en Al Pacino, het waargebeurde verhaal uitermate boeiend in beeld te brengen.

Jeffrey Wigand (Russell Crowe; The Gladiator), werkzaam bij de nummer drie van de tabaksindustrie in de States, ontdekt dat fabrikanten expres het nicotinegehalte in sigaretten verhogen om verslaving te bevorderen. Bij zijn ontslag dient hij zich te houden aan een 'vertrouwelijkheidsclausule' in zijn contract. Tv-producer Lowell Bergman (Al Pacino, o.a. The Devil's Advocate) zoekt contact met Wigand, maar die houdt aanvankelijk de boot af. Wigand zit met een moreel dilemma: of hij zwijgt, waarbij zijn leven rustig verder kabbelt, of hij spreekt, hetgeen de volksgezondheid ten goede komt, maar zijn leven in een hel verandert.

The Insider kreeg zeven Oscarnominaties en ging geheel onterecht met lege handen naar huis tijdens de laatste Oscaruitreikingen. The Insider is een meeslepende film, die zonder geweld of seks zorgt dat u constant op het puntje van uw stoel zit. Ook voor niet-rokers een niet te missen film.

OfficiŽle site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant

The insider
Verenigde Staten, 1999
Productie: Pieter Jan Brugge
Regie: Michael Mann
Scenario: Eric Roth, Michael Mann
Camera: Dante Spinotti
Geluid: Gregg Baxter
Montage: William Goldenberg, Paul Rubell, David Rosenbloom
Art direction: Brian Morris
Muziek: Peter Bourke, Lisa Gerrard, Graeme Revell
Met: Al Pacino, Russell Crowe, Christopher Plummer, Diane Venora
Kleur, 158 minuten
Distributie: Buena Vista

5 juli 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.