Rsd do 20 mrt 2008

Iklimler - Nuri Bilge Ceylan

BoZ di 25 mrt 2008
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2008
- Scores 2007
- Scores 2006
- Scores 2005

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Relatieperikelen in Istanbul. De liefde tussen universitair docent Isa (gespeeld door de regisseur en scenarioschrijver) en artdirector Bahar (Ebru Ceylan, in het echte leven getrouwd met de filmmaker) lijkt opgedroogd. Terwijl Isa een ruÔne fotografeert kijkt Bahar verveeld en verdrietig. Isa heeft haar bedrogen. Hij noemt het een incident, maar een breuk is onvermijdelijk. Kan Isa zich met aan agressie grenzende lust op zijn nieuwe vlam storten, en Bahar op haar werk, dat haar naar het schilderachtig besneeuwde oosten van Turkije voert. Maar het gaat met de liefde net als met de seizoenen: je komt steeds terug op hetzelfde punt.

Iklimler (klimaten, seizoenen) is een confronterend portret van de moderne mens, en vooral van het emotionele onvermogen van de man. Met prachtige natuurbeelden en een minutieuze analyse van de onderhuidse spanningen tussen partners geeft Ceylan ook nog een mooi beeld van de contrasten binnen Turkije, tussen het moderne stadsleven en de traditie. Net als Ceylan's vorige film Uzak oogstte ook Iklimler veel succes op filmfestivals. In Cannes won de film de juryprijs.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Iklimler
Turkije, 2006, Turks gesproken
Productie: Zeynep Özbatur
Regie en scenario: Nuri Bilge Ceylan
Camera: Gökhan Tiryaki
Montage: Nuri Bilge Ceylan en Ayhan Ergürsel
Met: Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan, Nazan Kirilmis, Mehmet Eryilmaz
Speelduur: 97 minuten

15 feb 2008 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2008 Cinema Paradiso.