Rsd wo 18 apr 2001 Iedereen beroemd! - Dominique Deruddere
BoZ di 17 apr 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Als je maar n keer in je leven vijftien minuten op tv bent, verzuchten Amerikanen. Dan ben je pas iemand. Iedereen beroemd! is de Vlaamse versie van dat mesjokke idee. Het gaat om een verrukkelijke mediasatire van Dominique Deruddere, die net als dertien jaar geleden bij zijn debuutfilm Crazy Love zelf het scenario schreef, zijn film regisseerde n produceerde. De Belgische pers en het publiek juichte. Als klap op de vuurpijl werd Deruddere’s film genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste buitenlandse film. Deze fantastische tragikomedie mag natuurlijk niet ontbreken in ons Belgi-programma.

Ze heet Marva, kan helemaal niet zingen en heeft – zacht uitgedrukt – nogal wat vetrollen. Deze mollige bakvis in haar te strakke Madonna-bustire doet wekelijks mee aan plaatselijke talentenjachten. Dit is een ramp van de jury en het publiek, maar brengt haar vader (Josse de Pauw) tot groot enthousiasme. Zijn dochter zal en moet een ster worden en het liefst het succesvolle tienerzangeresje Debbie (Thekla Reuten) naar de kroon steken. Met zijn collega bedenkt hij een plannetje om Debbies doortrapte manager (Victor Lw) ‘onder druk’ te zetten en tegelijkertijd zijn geldproblemen op te lossen.

Ontroering, humor, naviteit en onhandigheid liggen dicht bij elkaar in deze ‘kneuzenkermis’. Een ijzersterke troef van Iedereen Beroemd! is het spel van de acteurs, waarbij Josse de Pauw als trotse, aandoenlijke vader en Victor Lw als harteloze hufter gedenkwaardige types neerzetten. Raymond van het Groenewoud schreef, net als voor Crazy Love, de muziek. Wedden dat iedereen op het einde meebrult met Lucky Manuela?

Internet Movie Database
Filmkrant
NRC
Parool
Telegraaf
Movie - de interactieve filmgids

Iedereen beroemd!
Belgi, 2000
Productie: Dominique Deruddere, Loret Meus
Regie en scenario: Dominique Deruddere
Camera: Willy Stassen
Montage: Ludo Troch
Art direction: Hubert Pouille
Muziek: Raymond van het Groenewoud
Met: Josse de Pauw, Eva van der Gucht, Werner de Smedt, Thekla Reuten, Victor Lw, Gert Portael, Ianka Fleerackers
Kleur, 97 minuten
Distributie: A-Film Distribution

17 maart 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright 2001 Filmhuis Roosendaal.