Rsd do 8 nov 2001 The House of Mirth - Terence Davies
BoZ ma 12 nov 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Na The Age Of Innocence van Martin Scorsese is The House Of Mirth de tweede roman van Edith Wharton die het grote doek haalt. De Engelse regisseur Terence Davies (o.a. Distant Voices, Still Lives en The Long Day Closes) werkte vijf jaar aan de verfilming van deze bestseller. Het resultaat is een zeer verzorgde film met veel aandacht voor details en sfeer.

The House Of Mirth speelt zich af in de New Yorkse upper-class aan het begin van de 20e eeuw. Lily Bart (Gillian Anderson) is een vrouw van tegen de 30 jaar, die alles lijkt mee te hebben. Ze is mooi, populair en intelligent, maar helaas: ze is niet rijk. Ze is dan ook afhankelijk van een toelage van haar conservatieve tante en giften van goede vrienden. Een huwelijk met een rijke man zou dus goed van pas komen. Ondanks haar liefde voor advocaat Laurence Selden weigert Lily met hem te trouwen, aangezien hij niet bepaald rijk is. Echter, ze weigert ook om mannen mét geld te trouwen en zich te storten in een huwelijk zonder liefde. Deze houding vraagt in het hypocriete milieu waarin ze leeft om problemen. Lily komt dan ook in een moeilijke positie terecht.

Anderson speelt een mooie rol en laat zien dat zij los kan komen van haar Scully-personage uit the X-Files. Ze kreeg zelfs de Britisch Independed Film Award. Liefhebbers van kostuumfilms mogen The House Of Mirth niet missen.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
NRC Handelsblad
Het Parool
Trouw
de Filmkrant

The house of mirth
Verenigde Staten, 2001
Productie: Olivia Stewart
Regie en scenario: Terence Davies, gebaseerd op de gelijknamige roman van Edith Wharton
Camera: Remi Adefarasin
Montage: Michael Parker
Art direction: Don Taylor
Kostuums: Monica Howe
Muziek: Adrian Johnston
Met: Gillian Anderson, Dan Aykroyd, Eric Stoltz, Anthony LaPaglia, Laura Linney, Elizabeth McGovern
Kleur, 142 minuten
Kijkwijzer: AL
Distributie: RCV Film Distribution

28 okt 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.