Rsd do 29 mei & wo 4 juni
wo 29 okt 2003
The Hours - Stephen Daldry
BoZ zo 1, ma 2 & di 3 juni
zo 26 & di 28 okt
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2003
- Scores 2002
- Scores 2001
- Scores 2000
- Scores 1999

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Homoseksualiteit en aids spelen altijd een grote rol in de boeken van Michael Cunningham. Was in zijn eerdere boeken het perspectief meestal mannelijk, in zijn The Hours is de lesbische geaardheid een thema. Niet vreemd dus dat de fantastische, eindeloos bekroonde verfilming van The Hours de openingsfilm is van ons jaarlijkse Gay and Lesbian filmfestival, georganiseerd met het COC West-Brabant.

Centraal in de film en het boek staat de roman Mrs Dalloway, die drie vrouwen in drie tijdperken met elkaar verbindt. Virginia Woolf (Nicole Kidman, onherkenbaar met grote neus) schrijft die roman in 1923, Laura Brown (een schitterend ingetogen Julianne Moore) leest hem in 1951 en identificeert zich met de hoofdpersoon. Lesbienne Clarissa Vaughan (Meryl Streep) is min of meer de hedendaagse versie van Mrs. Dalloway.

De overeenkomst tussen de drie vrouwen is dat ze niet kunnen doen wat ze zouden willen doen. Dagelijkse beslommeringen en sociale taken staan zelfontplooiing steeds in de weg. Visite, een verjaardag of de verzorging van een zieke vriend, er is altijd wel iets. Alle drie lopen de vrouwen helemaal vast in dit woud van verwachtingen en beperkingen waaruit geen ontsnapping mogelijk lijkt.

OfficiŽle homepage VS
OfficiŽle homepage Frankrijk
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
NRC Handelsblad
Filmkrant

The Hours
Verenigde Staten, 2002
Productie: Scott Rudin
Regie: Stephen Daldry
Scenario: David Hare, naar het gelijknamige boek van Michael Cunningham
Camera: Seamus McGarvey
Montage: Peter Boyle
Art direction: Maria Djurkovic
Muziek: Philip Glass
Met: Nicole Kidman, Meryl Streep, Julianne Moore, Ed Harris, Toni Colette, John C. Reilly
Kleur, 114 minuten
Distributie: RCV

10 mei 2003 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2003 Filmhuis Roosendaal.