Rsd do 9 feb 2006

A History of Violence - David Cronenberg

BoZ ma 13 feb 2006
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2005
- Scores 2004
- Scores 2003

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Eindelijk kunnen we u weer een film van Cronenberg aanbieden, bekend van eXistenZ (1999) en Spider (2002). In A History of Violence worden we, héél rustig, voorgesteld aan een perfecte happy family. Tom Stall, gespeeld door Viggo 'Aragorn' Mortensen, is gelukkig getrouwd met advocate Edie (Maria Bello) en vader van twee kinderen. Hij heeft een diner in een klein Amerikaans stadje waar nooit iets gebeurt en wordt alom gerespecteerd. Tot zijn zaak op een doodgewone dag overvallen wordt door twee moordlustige criminelen. Als ze zijn personeel onder schot houden, verandert de rustige Tom van het ene op het andere moment in een koelbloedige actieheld en schakelt hij de mannen uit.

Het voorval verandert het leven van de Stalls. Tom wordt een plaatselijke beroemdheid en wordt door het dorp op handen gedragen, maar zijn actie zorgt er ook voor dat hij achtervolgd wordt door schimmen uit het verleden: uit het niets duikt een dikke, zwarte auto op met zware jongens uit Philadelphia (onder wie Ed Harris) die beweren dat ze Tom kennen als Joey Cusack, een oud-maffialid met wie ze nog een appeltje te schillen hebben. Deze wending in de film zorgt ervoor dat iedereen - de kijker, het dorp, de sheriff, Edie en de kinderen - zich afvraagt: wie is Tom Stall?

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

A History of Violence
Verenigde Staten, 2005
Productie: Chris Bender, J.C. Spink, David Cronenberg
Regie: David Cronenberg
Scenario: Josh Olson, naar de strip van John Wagner en Vince Locke
Camera: Peter Suschitzky
Montage: Ronald Sanders
Art direction: Carol Spier
Muziek: Howard Shore
Met: Viggo Mortensen, Maria Bello, Ed Harris, William Hurt
Speelduur: 96 minuten

20 jan 2006 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2006 Filmhuis Roosendaal.