Rsd wo 10 jan 2001
do 12 juli 2001
Himalaya - Eric Valli
BoZ ma 8 & di 9 jan 2001
di 17 juli 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 2000

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Himalaya past naadloos in het rijtje Tibetfilms Die Salzmšnner von Tibet, Seven Years In Tibet en Kundun, die het filmpubliek in zijn hart heeft gesloten. Himalaya toont een Tibetaans dorp dat zijn karige inkomsten vergaart uit de traditionele zoutwinning.

Met een karavaan yaks wordt zout naar de vijfduizend meter lager gelegen vlakte getransporteerd. Op zekere dag keert de karavaan terug in het dorp en blijkt de leider tijdens de barre tocht te zijn omgekomen. Over de opvolging ontstaat een verwoede machtsstrijd tussen twee rivaliserende clans: wie mag voortaan de jaarlijkse karavaantocht naar de zoutvelden leiden. Uiteindelijk vertrekken er twee karavaans. Zo ontstaat een slopende wedloop tussen de twee groepen: een levensgevaarlijke race om het grote gelijk.

Al voor dit speelfilmdebuut schreef Eric Valli boeken over de Himalaya, publiceerde hij fotoreportages over dit gebied in de bladen Life en National Geographic en maakte hij er enkele documentaires. Himalaya is een Tibetaanse roadmovie, waarin de hoofdpersonen zowel een fysieke als een spirituele reis maken. Valli maakt bovendien optimaal gebruik van het grootse landschap van het dak van de wereld. Hartverscheurend mooi en ontembaar rauw toont hij het in al zijn facetten. Cameraman Eric Guichard kreeg voor dit staaltje vakmanschap terecht de Franse filmonderscheiding de Cťsar voor het beste camerawerk.

OfficiŽle site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf

Himalaya, l'enfance d'un chef
Frankrijk, Nepal, 1999
Productie: Christophe Barratier
Regie: Eric Valli
Scenario:
Nathalie Azoulai & Olivier Dazat
Camera: Eric Guichard, Jean-Paul Meurisse
Montage: Marie-Josephe Yoyotte
Muziek: Bruno Coulais
Met: Thilen Lhondop, Gurgon Kyap, Ewen Bremner e.a.
Kleur, 104 minuten

10 december 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.