Rsd do 2 dec 99 Henry Fool - Hal Hartley
BoZ ma 6 dec 99
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film   

 


 

Henry Fool is de naam van een mysterieuze figuur die het leven van de verlegen vuilnisman Simon Grimm binnenloopt. Henry beschouwt zichzelf als een groot schrijver en brengt Simon ertoe ook zijn zieleroerselen aan het papier toe te vertrouwen. Daarnaast dringt Henry als een parasiet binnen in Simons
familie, verder bestaand uit een nymfomane zus en een zwaar gedrogeerde, depressieve moeder. Simon zegt zijn baan op, en zijn grote, pornografisch getinte gedicht wordt onverwacht een enorme hype. Henrys levenswerk blijkt moeilijker aan de man te brengen, terwijl zijn alles behalve vlekkeloze verleden hem achtervolgt. De omkering van de rollen zet de vriendschap tussen Henry en Simon zwaar onder druk.

Eigenzinnig filmauteur Hal Hartley opereert al jaren volledig onafhankelijk in de Amerikaanse filmwereld. Met Hollywood hebben zijn films niets van doen. Kenmerkend voor zijn originele stijl zijn de diepzinnige, filosofisch getinte dialogen, die worden uitgesproken alsof het om alledaagse zaken gaat. Het groots opgezette meesterwerk Henry Fool biedt een overweldigende rijkdom aan ideeŽn, vondsten en ernstige grappen. Het centrale thema is als altijd bij Hartley het zoeken naar identiteit en contact in de moderne wereld met haar media (internet, tv) en genotsmiddelen. Voor wie zich er voor openstelt is dit hoogtepunt uit afgelopen Filmfestival Rotterdam een ongekend rijke en unieke ervaring, die we van harte aanbevelen.

OfficiŽle site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant

Henry Fool
Verenigde Staten, 1998
Productie: Hal Hartley
Scenario en regie: Hal Hartley
Camera: Mike Spiller
Geluid: Daniel McIntosh
Montage: Steve Hamilton
Art direction: Steve Rosenzweig
Muziek: Hal Hartley
Met: Thomas Jay Ryan, James Urbaniak, Parker Posey, Kevin Corrigan
Kleur, 136 minuten
Distributie: RCV Film Distribution

25 oktober 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.