Rsd do 18 okt 2001 Harrison's Flowers - Elie Chouraqui
BoZ ma 22 okt 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Regisseur Elie Chouraqui had al sinds 1993 de wens een film te maken over de oorlog in voormalig Joegoslavië. Uiteindelijk realiseerde hij zijn project met Harrison's Flowers, naar het gelijknamige boek van Isabel Ellsen.

Harrison's Flowers speelt zich af in 1991, wanneer de Kroatische onafhankelijkheidsstrijd in volle gang is. Oorlogsfotograaf Harrison Lloyd (David Strathairn) heeft eigenlijk genoeg van het gevaarlijke werk in door oorlog verscheurde gebieden en wenst een rustig leven met vrouw en kinderen. Tegen zijn zin wordt hij nog één maal door zijn opdrachtgever, het Amerikaanse blad Newsweek, uitgezonden naar Kroatië voor een reportage. Al snel wordt hij vermist en doodverklaard. Zijn echtgenote Sarah (Andie MacDowell) is er echter van overtuigd dat haar man nog leeft en vertrekt naar het oorlogsgebied om hem te zoeken.

De onafhankelijkheidsstrijd dient in Harrison's Flowers vooral als achtergrond voor het verhaal. Duidelijk is echter dat Chouraqui ook de zinloosheid en gruwelen van oorlog en de morele aspecten van oorlogsjournalistiek in beeld wil brengen. Het geheel levert een meeslepende film op, waarin de oorlogstaferelen op geloofwaardige wijze worden overgebracht. Chouraqui zegt in de Filmkrant : "Deze film is ontstaan uit schuldgevoel. Ik denk dat hij nu actueler is dan ooit. Kijk maar wat er gebeurt in Albanië en Macedonië. Deze oorlog is nog niet afgelopen".

Officiële site
Internet Movie DataBase
NRC Handelsblad
de Volkskrant
Trouw
Het Parool
de Filmkrant

Harrison's flowers
Frankrijk, 2000
Productie, regie en scenario: Elie Chouraqui, naar het gelijknamige boek van Isabel Ellsen
Camera: Nicola Pecorini
Montage: Jacques Wita, Aïlo Auguste, Stephane Freess
Art direction: Giantito Burchiellaro
Met: Andie MacDowell, David Strathairn, Elias Koteas, Adrien Brody, Brendan Gleeson, Marie Trintignant
Kleur, 130 minuten
Distributie: A-Film Distribution

18 aug 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.