Rsd wo 26 juli 2000 Harem Suarť - Ferzan ÷zpetek
BoZ di 25 juli 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Na het badhuis in zijn zeer succesvolle Hamam, Il bagno turco, neemt de al twintig jaar in ItaliŽ wonende Turk Ferzan ÷zpetek nu een ander oriŽntaals instituut onder de loep: de harem. Een oude vrouw, Safiye, ontmoet op een station een harembediende en kijkt terug op haar leven. Centraal staan haar ervaringen in de harem van sultan Abdulhammit II in Istanboel.

Tijdens de nadagen van het Ottomaanse rijk, in 1904, komt zij als aangekocht slavinnetje in de harem terecht, waar een strikte hiŽrarchie heerst, bewaakt door zwarte eunuchs. De seks is voor de sultan, maar de ware hartstochten in het broeierige wereldje vinden hun uitweg in de relaties tussen de vrouwen en de eunuchs. In Safiyes geval haar steun en toeverlaat Nadir. Hij ontleent status aan haar succes, maar het compliceert hun relatie wel. Safiye moet voor haar promoties - ze schopt het tot echtgenote van de sultan - dan ook een hoge prijs betalen. Het opheffen van de harem betekent voor de vrouwen niet bepaald een bevrijding.

Naast een grotendeels op oorspronkelijke locaties (het Yildiz-paleis) gefilmd, sfeervol portret van het leven in een harem, is Harem Suarť bovenal een hartstochtelijk pleidooi voor het vertellen van verhalen. Zoals de vertelster het formuleert: "Het is niet zo belangrijk wat je meemaakt in je leven, het is belangrijk hoe je het navertelt. Alleen op die manier geef je zin aan vergissingen, aan lijden en aan de dood."

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant

Harem suarť
ItaliŽ/Frankrijk/Turkije, 1999
Productie: Tilde Corsi en Gianni Romoli
Regie: Ferzan ÷zpetek
Scenario: Gianni Romoli en Ferzan ÷zpetek
Camera: Pasquale Mari
Montage: Mauro Bonanni
Geluid: Stefano Savino
Art direction: Mustafŗ Ulkenciler
Muziek: Pivio en Aldo de Scalzi
Met: Marie Gillain, Alex Descas, Valeria Golino, Lucia BosŤ, Serra Yilmaz
Kleur, 110 minuten
Distributie: Cinemien

24 mei 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.