Rsd do 20 jan 2000 Happiness - Todd Solondz
BoZ ma 24 jan 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


 

Voordat de titel verkeerde verwachtingen oproept: dit is ironie. De mensen die het enfant terrible van de Amerikaanse onafhankelijke filmwereld opvoert zijn helemaal niet gelukkig. Integendeel, de een is nog wanhopiger en gefrustreerder dan de ander, met name op seksueel gebied. De personages die in Happiness gevolgd worden bij hun schutterige pogingen tot contact lijken aanvankelijk niets met elkaar te maken te hebben, maar staan allemaal op een of andere manier in relatie tot drie zussen. Een speciaal
geval is wel de echtgenoot van de ogenschijnlijk vrolijkste zus. Deze psychotherapeut met pedofiele neigingen (fraaie rol van Dylan Baker) die het op de vriendjes van zijn zoontje gemunt heeft, is wel het meest controversiŽle type van allemaal.

Solondz gaat behoorlijk ver in het schrijnend neerzetten van zijn personages. Dat levert een extreme vorm van humor op die in Nederland zowel pers als publiek zeer enthousiast maakte. Onenigheid is er over de vraag of Solondz compassie met zijn personages oproept of ze alleen maar belachelijk maakt. Zeker is dat de film veel stof tot nadenken en discussie oplevert.

OfficiŽle site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Filmkrant
Film is slechts licht in de duisternis

Happiness
Verenigde Staten, 1998
Productie: Ted Hope en Christine Vachon
Scenario en regie: Todd Solondz
Camera: Maryse Alberti
Montage: Alan Oxman
Art direction: John Bruce
Muziek: Robbie Kondor
Met: Jane Adams, Dylan Baker, Lara Flynn Boyle, Philip Seymour Hoffman, Jared Harris, Ben Gazarra
Kleur, 140 minuten
Distributie: Paradiso Film

 

23 november 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.