Rsd do 12 nov 98 - Thom Fitzgerald
BoZ zo 15 & di 17 nov 98
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


De prachtige, bitterzoete debuutfilm van Thom Fitzgerald gaat over een homoseksuele man, Sweet William, die na tien jaar terugkeert naar de tuin van zijn jeugd. Aanleiding is het huwelijksfeest van zijn zus en zijn jeugdvriend Fletcher. In flash-backs worden we deelgenoot van William’s tamelijk traumatische jeugdherinneringen: een alcoholische vader die zijn liefde voor tuinieren hardhandig over tracht te brengen, een puberteit waarin problemen weggevreten worden, de eerste schreden op het homoseksuele pad met Fletcher en de reacties van de bekrompen omgeving.

The Hanging Garden heeft een sterk magisch realistische sfeer. Realiteit en fantasiewereld lopen vaak door elkaar heen. Voorbeeld is het lijk van de dikke, vijftienjarige Sweet William dat we regelmatig in een boom zien hangen. Of hij echt zelfmoord heeft proberen te plegen wordt niet duidelijk, maar het tekent zijn gevoelens overduidelijk.

Hoewel Fitzgerald serieuze thema’s aansnijdt wordt de film nergens te zwaar. Dat komt mede door het onderkoelde spel van hoofdrolspeler Chris Leavins. Als William analyseert hij zijn familie messcherp, maar ook vol mededogen en kalme berusting.


The Hanging Garden

The hanging garden
Canada, 1997.
Productie: Louise Garfield en Arnie Gelbart.
Scenario en regie: Thom Fitzgerald.
Camera: Daniel Jobin.
Montage: Susan Shanks.
Muziek: John Roby.
Met: Chris Leavins, Kerry Fox, Seana McKenna, Peter MacNeill, Troy Veinotte.
Kleur, 91 minuten.
Distributie: RCV Film Distribution.

30 september 1998.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright 1998 Filmhuis Roosendaal.