Rsd wo 22 feb 2006

Guernsey - Nanouk Leopold

BoZ ma 20 feb 2006
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2005
- Scores 2004
- Scores 2003

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Guernsey van Nanouk Leopold had succes op het filmfestival in Cannes en werd door de Nederlandse filmjournalisten uitgeroepen tot beste film van het jaar. Het is een film met weinig woorden, maar met grote emoties. Hoewel die erg naar binnen gekeerd zijn, kunnen ze flink aankomen.

Anna (Maria Kraakman), een irrigatiespecialiste die voor haar werk veel van huis is, laat zich niet gemakkelijk kennen. Als ze tijdens een van haar reizen het lichaam vindt van een collega die net zelfmoord gepleegd heeft, wordt ze nog stiller. Geschrokken door de ontdekking dat je je naasten zo slecht kent, en dat het leven na zo'n overlijden gewoon doorgaat alsof er niets gebeurd is, gaat ze haar eigen omgeving kritisch beschouwen. Zonder een woord te zeggen over wat ze meegemaakt heeft, gaat ze na hoe het gesteld is met haar eigen relaties. Wat heeft ze nu echt met bijvoorbeeld haar zorgzame man Sebastiaan (Fedja van Huêt) en haar zoontje Kees?>

Het verhaal wordt helemaal verteld vanuit de ogen van Anna. In hoeverre u de film kunt waarderen, zal afhangen van de mate waarin u zich in haar gevoel kunt verplaatsen. Woorden of acties spelen een ondergeschikte rol, veel wordt subtiel door trage, sfeerrijke beelden aangeduid. Resultaat is een intrigerende, heel bijzondere film met indrukwekkend camerawerk en intens acteren, ook door Johanna ter Stege als Anna's neurotische zus Bobbie en Hans Croiset als hun vader.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Guernsey
Nederland, 2005
Productie: Stienette Bosklopper
Regie en scenario: Nanouk Leopold
Camera: Richard Van Oosterhout
Montage: Katarina Wartena
Art direction: Elsje de Bruin
Met: Maria Kraakman, Fedja van Huêt, Johanna ter Steege, Frank Vercruyssen, Hans Croiset, Nathalie Alonso Casale
Speelduur: 90 minuten

20 jan 2006 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2006 Filmhuis Roosendaal.