Rsd do 11, wo 17 apr 2002 De grot - Martin Koolhoven
BoZ zo 14, ma 15 & di 16 apr 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 Een nerveuze veertiger, Egon Wagter (Fedja van Huêt) arriveert op een Aziatisch vliegveld. Zijn bagage klopt niet, dat is wel duidelijk. Een telefoontje in een hotel over een levering en vervolgens de koffertransactie, met een onbekende vrouw die eerder nog op een terrasje zat. Ze geven beide toe dat ze zich normaal nooit met dit soort zaken bezighouden en kussen elkaar hevig als ze de deal gedaan is. Waarom? Dat wordt geleidelijk duidelijk in een serie flashbacks, beginnend bij de ontmoeting, lang geleden tijdens een vakantiekamp, van Egon met jeugdvriend Axel. Die is nu een kleine drugsbaas. Dit is het begin van een echt puzzelverhaal, waarbij de stukjes in het hoofd van de kijker de oplossing vormen. Omdat een puzzel minder leuk is als je de uitslag al kent, vertellen we verder niks over het verhaal.

De grot is een perfecte literatuurverfilming. Schrijver Tim Krabbé maakte zelf het scenario naar zijn gelijknamige boek. Zo voorkwam hij dat boek en film ver van elkaar verwijderd raakten, zoals bij The Vanishing, de Amerikaanse remake van Spoorloos, naar zijn boek Het Gouden Ei. Regisseur Martin van Koolhoven (Suzie Q, AmnesiA) maakte er een visueel sterke film van, met zeer overtuigend acteerwerk en een treffende sfeertekening. Door de vele lagen en dubbele bodems gaat de film veel verder dan een doorsnee thriller.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
NRC Handelsblad
de Filmkrant

De grot
Nederland, 2001
Productie: Volckert Struyken, Errol Nayci
Regie: Martin Koolhoven
Scenario: Tim Krabbé, naar zijn gelijknamige boek
Camera: Philip van Volsem
Montage: Job ter Burg
Art direction: Hubert Pouille
Muziek: Fons Merkies
Met: Fedja van Huêt, Marcel Hensema, Kim Huffman, Brendan Fletcher, Saskia Temmink, Jeroen Willems, Gijs Scholten van Aschat
Kleur, 90 minuten
Distributie: A-Film Distribution
Kijkwijzer: 12

9 maart 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.