Rsd do 15 april 2004 Grimm - Alex van Warmerdam
BoZ zo 18 & ma 19 april
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2004
- Scores 2003
- Scores 2002
- Scores 2001
- Scores 2000
- Scores 1999

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Grimm: met zo'n titel ga je automatisch aan een grimmig sprookje denken. Het is de eerste film van Alex van Warmerdam die zich nu eens niet alleen in het benauwde, kneuterige Nederland afspeelt, zoals Abel, De Noorderlingen, De Jurk en Kleine Teun: stuk voor stuk ijzersterke films waarin het absurdisme en droge humor hoogtij vieren. Ook Grimm is absurdistisch, maar volgens de regisseur een stuk realistischer.

Grimm gaat over een broer en een zus, Jacob en Marie, gespeeld door de veelgeprezen acteurs Jacob Derwig en Halina Rein. Net als Hans en Grietje worden de twee door hun arme ouders in een bos achtergelaten. In zijn zak vindt Jacob een briefje van zijn moeder dat ze naar Spanje moeten gaan, naar een oom. Maar ze verdwalen en komen terecht op een boerderij, gerund door Frank Lammers en Annet Malherbe.

Zijn Van Warmerdams vorige films uiterst strak gestileerd, Grimm kent plotselinge, opmerkelijke overgangen in stijl. In Spanje bijvoorbeeld bevinden we ons plots in een thriller, waarna de film als een western eindigt in een stoffig, verlaten dorpje. Natuurlijk valt er weer veel te genieten en te lachen. Dat kan ook niet anders; Van Warmerdam blijft nu eenmaal een buitenissig theater- en filmmaker.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
NRC Handelsblad
Xi-online recensie en interview
Filmkrant

Grimm
Nederland, 2003
Productie: Marc van Warmerdam
Regie, scenario en muziek: Alex van Warmerdam
Camera: Tom Erisman
Montage: Stefan Kamp
Art direction: Miquel Lopez Pelegrin
Met: Halina Reijn, Jacob Derwig, Carmelo Gómez, Elvira Mínquez, Ulises Dumont, Frank Lammers, Annet Malherbe, Johan Leysen, Jaap Spijkers
Kleur, 103 minuten
Distributie: A-Film

6 maart 2004 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2004 Filmhuis Roosendaal.