Rsd do 2, wo 8 mei 2002 Gosford Park - Robert Altman
BoZ zo 5, ma 6 & di 7 mei 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 De 78-jarige regisseur Robert Altman (M.A.S.H., Short Cuts) wordt wel de uitvinder van de mozaÔekfilm genoemd. Hij laat personages zien die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, maar uiteindelijk toch als mozaÔeksteentjes bij elkaar horen. Ook in Gosford Park gaat hij weer op deze manier te werk.

De film speelt zich af in het Engeland van 1932. Een aristocraat en zijn verveelde echtgenote organiseren een jachtpartijtje voor alle upperclass vrienden, een groep decadente Britten vergezeld door hun eigen personeel. Het verschil tussen de gasten en het personeel in het landhuis Gosford Park is groot: terwijl de elite boven in het huis feest, sloven de bedienden zich beneden uit voor hun werkgevers. De gastheer blijkt niet bepaald geliefd te zijn bij de gasten en het personeel. Als hij vermoord wordt aangetroffen, zijn er dus legio verdachten te vinden. Een stuntelige detective, gespeeld door Stephen Fry, moet de waarheid aan het licht zien te krijgen.

Gosford Park is meer dan een detective verhaal, al is de Agatha Christie-achtige sfeer zeker aanwezig. Wat de film bijzonder maakt, is de wijze waarop Altman de relaties tussen de personages in beeld brengt. Daarbij laat hij scherp, maar ook op humoristische wijze zien hoe absurd de Engelse klassenmaatschappij was. De film werd bekroond met een Golden Globe voor beste regisseur en een Oscar voor beste script.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Parool
Cinema.nl
De Telegraaf
NRC Handelsblad
de Filmkrant

Gosford Park
Groot-Brittannië/Verenigde Staten/Italië/Duitsland, 2002
Productie: Robert Altman, Bob Balaban, David Levy
Regie: Robert Altman
Scenario: Julian Fellowes (naar een idee van Robert Altman en Bob Balaban)
Camera: Andrew Dunn
Montage: Tim Squyres
Art direction: Stephen Altman
Muziek: Patrick Doyle
Met: Kelly Macdonald, Kristin Scott Thomas, Michael Gambon, Maggie Smith, Jeremy Northam, Bob Balaban, Emily Watson, Helen Mirren, Eileen Atkins, Stephen Fry
Distributie: A-film
Kijkwijzer: AL

6 april 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.